A Whiskyről
Ageing | Érlelés. A whisky meghatározó jellemzőit a tölgyfahordókban történő érlelés során kapja. Palackozás után a whisky már nem érlelődik tovább. |
Analyser still | Párologtató lepárlótorony. A gabonapárlatok desztillálása során, a folyamatos lepárlás első lépése, amelyben egy hatalmas lepárlótoronyban az alkoholt és a vizet – eltérő forráspontjuk révén – szétválasztják egymástól. |
Angel’s share | Angyalok jussa. Az érlelés során a hordókból elpárolgó, évente kb. 2%-nyi whiskyt nevezik így. Úgy tartják ez az angyalok részesedés a whiskyből, amiért éveken át vigyázzák az érlelést. |
Batch process | Adagolt lepárlás. A maláta whisky előállítása során alkalmazott, hagyományos lepárlási módszer, amikor az elkészült nagy mennyiségű cefrét nem folyamatosan egy adagban, hanem kisebb – pár ezer literes - adagokban töltik a lepárlóüstökbe és desztillálják. Egyszerre csak egy adag lepárlásával foglalkoznak és csak, ha az kész van, akkor kezdenek egy újabb adagnak. |
Barrel | 200 literes whiskyshordó. A leggyakrabban alkalmazott méret. |
Blending | Házasítás. Különböző whiskyk keverésének a folyamata. Skót whiskyk esetében maláta- és gabonawhiskyk keverésével készülnek a blended whiskyk. |
Body | Alkat. A szakértők a whisky karakterének jellemzésekor e kategórián belül írják le az ital testességét, lágyságát, stb. |
Bourbon | Bourbon whiskey. Az Egyesült Államokban készülő, legalább 51%-ban kukoricát tartalmazó whiskeypárlat, amelynek alkoholtartalma lepárláskor legfeljebb 80% lehet és érlelése csak új, kiégetett tölgyfahordókban történhet. |
Butt | 500 literes whiskyshordó. (más néven: ’puncheon’) |
Chill filtered | Hűtve szűrt. Lásd: ’Non-chilfiltered’ |
Colour | Szín. A szakértők a whisky karakterének jellemzésekor e kategórián belül írják le az ital külső megjelenését, színárnyalatát, amely már sokat elárul származási helyéről. |
Column still (Coffey still) | Lepárló torony. Aeneas Coffey által a múlt században feltalált több tíz méter magas, hengeroszlop alakú lepárlótorony, amelyben a whisky-lepárlás folyamatosan történik, így méreténél fogva olcsóbb és gyorsabb módszer, mint a hagyományos réz lepárlóüstök alkalmazása. Főleg gabonawhisky desztillálásához használják. |
Continuous process | Folyamatos lepárlás. A lepárló tornyokban alkalmazott desztillálási módszer, amikor a lepárlás a berendezés elindítása után folyamatosan történik. |
Distillation | Lepárlás. A gyártás során az a folyamat, amikor a megerjedt cefréből forralás és hőlebontás segítségével szétválasztják egymástól a vizet és az alkoholt. A whiskyt rendszerint 1, 2 vagy 3 alkalommal desztillálják. |
Fermenters | Erjesztőtartály. A cukros gabonalé erjesztésére szolgáló fémből készült tartályok, amelyekben élesztő hozzáadásával segítik elő a cefre létrejöttét, amelynek lepárlásával nyerik a gabonawhiskyt. |
Finish | Lecsengés, avagy utóíz. A szakértők a whisky karakterének jellemzésekor e kategórián belül írják le, hogy milyen ízű és milyen hosszantartó az ital utóhatása. |
Grain whisky | Gabonawhisk(e)y. Többnyire búzából vagy kukoricából, folyamatos lepárlással előállított, igen magas alkoholtartalmú whiskypárlat, melyet főleg blended whisky készítéséhez használnak. |
Hogshead | 250 literes whiskys hordó. |
Independent bottler | Független palackozó. Olyan elsősorban különleges minőségű ’single malt’ whiskyt palackozó cég, mely számos lepárlótól vásárol fel készleteket a lepárlást követően, még az érlelési időszakban. A független palackozó folyamatosan figyeli a saját hordóinak a minőségét, hogy aztán a megítélése szerint legalkalmasabb pillanatban, azaz a whisky minőségének tetőfokán, lepalackozza azt. Az ilyen módon forgalomba hozott whisky a független palackozó logoját (márkajelzését) viseli a címkén, de majdnem mindig a lepárló neve, sőt a lepárlás éve (esetleg a gyártott palackok száma, stb.) is szerepel a címkén. A gyűjtők és a rajongók kedvenc csemegéi ezek a ritkaságok. |
Kilning | Szárítás. A maláta készítésének azon lépése, amikor a csíráztatott „zöld malátát”, hagyományosan tőzegfüstön, hatalmas kemencék felett megszárítják. |
Malt | Egyik jelentése maláta. Legtöbbször árpából készül. Az árpát először hideg vízben áztatják, majd kiterítve csíráztatják, amely elősegíti a későbbi cukorképződést, legvégül megszárítják. Másik jelentése maláta whisky, ami a csak árpából készülő whiskyket jelenti. |
Maltings | Malátázó. A lepárlóüzemeknek azon épülete, ahol a malátakészítés folyamata zajlik. |
Mash | Cukros malátalé. Édes, sárgás-barnás folyadék, amelynek nagyon magas a cukortartalma, és amelyből erjesztéssel állítják elő a később lepárlásra kerülő cefrét. |
Mashing | Cefrézés. Az a folyamat, amikor a megőrölt árpamalátát forró vízben elkeverik, hogy a folyadékban kioldják a keményítőt. |
Maturation (Ageing) | Érlelés. A whisky meghatározó jellemzőit a tölgyfahordókban történő érlelés során kapja. Palackozás után a whisky már nem érlelődik tovább. |
Non chill filtered | Nem hűtveszűrt. |
Nose | Illat. A szakértők a whisky karakterének jellemzésekor e kategórián belül írják le az ital aromáját, illatanyagait, ami sokat elárul származásáról. |
Oak | Tölgyfa. A leggyakrabban, szinte kizárólagosan, használt fa típus a whisk(e)y iparban a párlat érlelésére alkalmazott hordók gyártása során. |
Palate | Íz. A szakértők a whisky karakterének jellemzésekor e kategórián belül írják le az ital ízvilágát, ízösszetevőit. |
Peat | Tőzeg. Növényi maradványokból keletkező, sötét barna, néha fekete, igen gyúlékony anyag, amelyet szárítókemencék, lepárlóüstök fűtéséhez használnak. |
Pot still | Lepárlóüst. A hagyományos adagolt whiskykészítési eljáráshoz használt, jellegzetes hattyúnyak alakú réz lepárlóüst. |
Proof | A 18. században a brit matrózok nem ritkán rummal voltak megfizetve. (A rum alapvető fontossággal bírt akkoriban a hajózásban, mert a gyakran ihatatlan, sőt akár fertőző, vizet a hajókon rummal tudták ihatóvá tenni. Nem kevésbé, a rum szükséges volt a hajókon uralkodó általános viszonyok elviseléséhez is ...) Ahhoz, hogy a rum a tőle elvárt hatást gyakorolja akár a vízre, akár a fogyasztóra, elegendően tisztának kellett lennie, azaz a rum alkohol fokának el kellett érnie egy bizonyos szintet. Annak érdekében, hogy a matrózok gyorsan és megbízhatóan ellenőrizni tudják a fizetségükként kapott rum minőségét, az elfogadható alkoholtartalmú rumot (proffed) puskapor hozzáadásával ellenőrizték. Ha a rumba kevert puskapor begyulladt, az ital elfogadható minőségû volt, ha nem, az arra utalt, hogy tul sok benne a viz, azaz, ’under proof’. Az ellenőrzött minőségû rumot nevezték „100% proof”-nak, azaz 100%-ban igazolt minőségûnek. Méréssel igazolható, hogy a ’100% proof’ ital tiszta alkohol tartalma 57,15%. Egy ilyen keverékben a tiszta szesz mennyisége a teljes keverék mennyiségéhez, 4:7-hez aránylik, amiből adódik a ’100% proof’ ital számításának képlete: (4/7)*175=100. Értelem szerûen a 100% alkohol tartalmú párlat (7/7)*175=175, azaz ’175% proof’. A britek terminológiája a 100% proof vonatkozásában ugyanakkor nem egyezik meg az USA-ban a bourbon whiskey-k esetében az alkoholtartalomra utaló proof fokkal. Az amerikaiaknál a proof pontosan megegyezik a szeszben található tiszta alkohol teljes mennyiségéhez mért arányának kétszeresével, azaz egy 100% proof bourbon whiskey tiszta alkohol tartalma 50%-os. |
Rectifier still | Tisztító lepárlótorony. A gabonapárlatok desztillálása során, a folyamatos lepárlás második lépése, amelyben egy hatalmas lepárlótoronyban az egyszer már desztillált párlatot újra lepárolják erősítve ezzel alkoholtartalmát és tisztítva minőségét. |
Rye whiskey | Rozs whiskey. Legalább 51%-ban rozst tartalmazó, folyamatos lepárlással előállított gabona whiskeypárlat. |
Scotch whisky | Skót whisky. Minden olyan whisky, amelyet Skóciában készítenek és legalább három évig és egy napig Skcóiában érlelnek. Ez a lényeg és a világszerte elfogadott rövid definíció, bár a skót whisky törvényi szabályozása ennél az egy mondatnál sokkal összetettebb. |
Single malt whisky | Malátawhisky. Egy lepárlóüzemben, tisztán árpából készült olyan whiskypárlat, amelyet nem kevertek sem gabona, sem más malátawhiskyvel. |
Spirit still | Alkohol lepárlás. A második (háromszori lepárlás esetén a harmadik) lepárlás, amelyben az első desztillálásból származó legjobb minőségû párlatot újra lepárolják, hogy tisztább és erősebb whiskypárlat kerüljön a hordókba. |
Uisge beatha | Élet vize. Jelentése gael nyelven az „élet vize”. Az uisge kifejezésből alakult ki az évszázadok során a whisky szó. |
Vatting | Malátawhiskyk házasítása. A blending-hez hasonló eljárás, azzal a különbséggel, hogy ezesetben csak tisztán árpából előállított maláta whisky-ket kevernek egymáshoz. |
Vatted malt (pure malt) | Kevert malátawhisky. Olyan malátawhisky, amely több lepárlóüzem által készített malátawhiskyk keverésével készült. |
Wash | Cefre. Az erjesztési fázis végére az élesztő hatására kialakult, alacsony (kb. 8%) alkoholtartalmú folyadék, amelyből a whisky-t desztillálják. |
Wash still | Cefre lepárlóüst. A lepárlás lépései során elsőnek használt hattyúnyak alakú réz lepárlóüst, amelyben a cefréből az első még nem teljesen tiszta alkoholt nyerik, amelyet aztán az alkohollepárlóüstben újból desztillálnak. |
Wood finished | Többféle hordóban is tárolt. Az érlelési folyamat végén, esetleg azalatt többször is, cserélhetik a whiskyt tároló hordót, hogy a hagyományosan alkalmazott használt bourbonhordós érlelést követően különleges, egyedi ízt tudjanak kölcsönözni a whiskynek. A második érlelési fázisban leggyakrabban olyan hordókat alkalmaznak, melyekben korábban különleges minőségû borokat tároltak: portóit, burgundit, tokajit, de gyakran használnak sherry-s, vagy konyakos hordót is. |
Wort | Cukros malátalé. A cefrézés végeredményeként kialakult, magas cukortartalmú folyadék, amelyet az erjesztés előtt lehûtenek. |