A bourbon whiskey legalább 51% kukoricát tartalmaz, és a párlat alkoholtartalma lepárláskor legfeljebb 80% lehet. A bourbon whiskey-t legalább 2 évig kell újonnan, fehér tölgyből készített fahordóban érlelni, és a hordót használat előtt ki kell égetni, hogy a fa megsötétedjen, valamint, hogy a tölgyfában található kevés cukor karamellizálódjon. A bourbon whiskey a nevét a Kentucky állambeli Bourbon megyéről kapta. A 19. században az Ohio és a Mississippi folyón, New Orleansig hajóval szállították a whiskey-vel töltött hordókat. Innen ered az elnevezés, ugyanis minden hordóra rá volt égetve a megye neve, Bourbon. Amikor a kaszinók és szalonok „árubeszerzői” látták a hajókat csak annyit mondtak: jön a bourbon! Szigorú előírások szabályozzák, hogy milyen címkén szerepelhet a bourbon whiskey megnevezés.
Az alábbi bourbon whiskey-ket javasolják italszakértőink: Buffalo Trace Bourbon, Woodford Reserve, KOVAL, Heaven's Door.