Blog | Rum
A rhum arrangét Réunion szigetéről eredeztetik és a sziget kultúrájának szerves része, mondhatni emblematikus itala. Réunion 1946 óta Franciaország egyik tengerentúli területe a négy közül, része a francia állam 18 régiójának és az eurozóna tagja is, noha Európától mintegy 6000 km-re fekszik az Indiai-óceánban, Madagaszkár és Mauritius között.
Az ital eredete mi máshoz, mint a régi kereskedőkhöz köthető. A régi időkben a hajóval közlekedő kereskedők a különböző gyümölcsöket, fűszereket fehér rumban tartósították a hosszú utakon, hiszen a rum olcsó is volt és elegendő mennyiség állt belőle rendelkezésre, magas alkoholtartalmának köszönhetően pedig remek tartósító volt. Más lehetőségek pedig nem nagyon voltak akkoriban a trópusi égövön erre a célra. A kereskedők észrevették, hogy nemcsak a gyümölcs maradt épen a párlatban, hanem a párlat is átvette a gyümölcsök és a fűszerek aromáit, összességében egy kellemes elegyet alkotva. Először a Réunion-szigeten élőknek kezdték árulni az italt és megszületett a rhum arrangé kultúrája.
Az eljárás lényege tehát, hogy fehér rumban áztatnak különböző gyümölcsöket, fűszereket vagy mindkettőt. A felhasznált fehér rum lehet agricole (tisztán cukornádlé párlata) vagy hagyományos, melaszalapú rum is. Alkoholfoka változó. A benne áztatott gyümölcsök akkor a legjobbak, ha frissen (és éretten) kerülnek a rumba, hiszen így tudják legjobban átadni aromáikat.
A keverékhez édesítés gyanánt cukrot is adhatnak (főleg nádcukor szirupot) de a méz sem ritka, így viszont már a rum punch jut eszünkbe róla – ami nem is meglepő, hiszen a két kategória átfedésben van egymással. Vannak édesebb és alacsonyabb alkoholtartalmú rhum arrangék is.
Kínálatunkban jelenleg kettő márka képviselteti magát a rhum arrangé kategóriában:
A rhum arrangé kiváló digesztív, de cukorszirup hozzáadásával aperitifként is fogyasztható.