Egyéb lepárlók

PENDERYN

Kiejtés: {PEN-derin} Régió: Welsh Alapítva: 2000 Tulajdonos: Penderyn

 

A gondolat, hogy a whiskygyártást vissza kellene hozni Wellsbe, 1998-ban egy késő éjszakába nyúló baráti beszélgetés során merült fel egy kis dél-wellsi falu - Penderyn - moteljében. A következő hetekben a terv lendületet vett és nem csak hogy kivitelezhetővé vált, de egyre inkább egy megismételhetetlen lehetőségnek is tűnt.

Lelkes és eltökélt befektetők egy kis csapata gyűlt egybe és kijelöltek egy alkalmas helyet, mely elegendő tiszta forrásvízzel rendelkezett. Az épületek és a lepárló berendezéseinek tervei elkészültek és a beruházás 2000-ben be is fejeződött, lehetővé téve a gyártás megindítását még annak az évnek a végén. A Penderyn Lepárló az ’őt befogadó’ az azonos nevű, festői faluról kapta a nevét, mely a káprázatosan szép Brecon Neacons Nemzeti Park déli határán fekszik.

Az itt készülő párlat döntő része korábban már Jack Daniel’s és Evan Williams whiskey-k érlelésére használt, amerikai hordókban pihen és érlelődik, hogy aztán Madeira hordók adják meg egyedi és nem összetéveszthető karakterét és ízét a Penderyn Single Malt Welsh Whiskynek.

Az első Penderyn Single Malt Welsh Whisky 2004 március 1-én, Szent Dávid napján, lett bemutatva Charles herceg jelenlétében, hogy aztán kivívja mind a szakértők, mind a ’hétköznapi’ fogyasztók megérdemelt elismerését. És valóban, a Welsh Whisky Company azóta már számos komoly díjat nyert az általa gyártott whisky minőségének és ízének, de nem utolsó sorban egyedi és stílusos csomagolásának elismeréseképpen.

A cég azóta is néhány eltökélt és lelkes magánszemély tulajdonában és irányítása alatt működik. A következő jelentős fejlesztés egy Látogató Központ kialakítása lesz a Penderyn Lepárló területén, 2008 februárjában, mely nagyszámú whisky rajongó számára teszi majd lehetővé Wellsben, hogy még többet megtudjon a lepárlás folyamatáról és láthassa gyártási folyamatot az elejétől s végéig. Természetesen arra is lesz mód, hogy a cég termékeit a helyszínen meg lehessen kóstolni. Ahogy az kell …