Blog
Összegyűjtöttünk néhány olyan prémium párlatot, amelyeket anno hírességek is fogyasztottak, és ma is szeretjük őket. A tekintélyes listában feltűnik Churchill és Hercule Poirot kedvence is.
Diplomático rum - Don Juancho – a palackra került híresség
Rum Diplomatico Exclusiva (0,35 l, 40%)
7790 Ft helyett 6190 Ft (2022. februárban)
A Diplomático rumok címkéjén Don Juancho, - egy helyi nemes ember, azaz mantuano - látható, aki a 19. század végén sokat utazott a Karib-térségben, és szenvedélyesen gyűjtötte a különböző párlatokat. A helyiek nagyon kellemes stílusú, sima embernek ismerték, barátait pedig gyakran kínálta a "Nagykövet úr készletéből" ("Ambassador's Reserve"). E szuper prémium rum minden palackozásában visszatükröződik a Don Juancho személye.
Joseph Cartron Creme de Cassis (0,7 L; 19%) - Hercule Poirot kedvenc itala
Ezt a likőrt hagyományosan Franciaországban készítik fekete ribizliből, amelyet alkoholba áztatnak, majd cukrot adnak hozzá. Számos koktél alapanyaga, kitűnő pezsgővel (kir royale) és fehér borral is (kir). Agatha Christie detektívregényeiben ez Hercule Poirot kedvenc itala.
A z 1882 óta működő Joseph Cartron családi vállalkozás számos kiváló ízvilágú likőrt gyárt.
Lanique Spirit Of Rose (0,7 l; 39%) – császárok, királyok és az arisztokrácia kedvence
A Lanique párlat a rózsa igazi esszenciáját hordozza magában. Több, mint 200 éve élvezik ezt az italt az európai arisztokráciában királyok, királynők és császárok. A Porosz Királyság területéről terjedt el az európai arisztokrácia körében először az Osztrák Császárság, a Magyar Királyság és később a Két Szicília Királyságában. A 19. század elején is kedvelt maradt az uralkodói és a felső osztályban. Népszerűsége a „boldog húszas években” is folytatódott, amikor is a Lanique-t a grandiózus art deco hotelekben és bárokban fogyasztották előszeretettel, azonban a háború hatása a kereskedelmi útvonalakra a rózsaszirmok útját is megpecsételte. Közel 70 évet kellett várni, hogy néhány elhivatott, modernkori kézműves újra felfedezze az eredeti receptet és elindítsa a Lanique-ot hódító útjára, ezúttal az Egyesült Királyságból. A Lanique fő alkotórésze a Közel-Keletről származó rózsaszirom, amelynek értékes olaját gőzdesztillációval nyerik ki. Ehhez adagolnak szépen lassan finom, semleges gabonapárlatokat, valamint cukrot. Így nyeri el végső karakterét ez az igazán királyi ital. Kiváló koktélok készülnek belőle, de tonikkal, szénsavas italokkal is népszerű ital.
Ferrand cognac – III. Napóleon kedvence
A Ferrand cég közel 400 éves történelemmel büszkélkedhet. A családot és a céget 1630-as évek óta jegyzik, és a tudás és tapasztalat generációkról generációkra szállt. A család utolsó közvetlen leszármazottja Mademoiselle Henriette volt. A család egyik jelentős személyiségeként említést érdemel VIII. Elie Ferrand, aki az 1870-es években fáradhatatlanul kutatta a különféle szőlőfajtákat és kísérletezett, desztillált és érlelési technikákkal próbálkozott. A szőlőbirtokán egy kisebbfajta állatkertet is létrehozott, sőt zebrák-vontatta „hintón” járt a közeli templomba. Fáradozásai nem voltak hiába, ugyanis olyan cognacot tudott készíteni, amelyet előszeretettel szolgáltak fel III. Napóleonnak, valamint az 1900-as Paris World Fairen aranyjelvénnyel tüntették ki.
A King’s Ginger likőr és VII. Edvárd király
8390 Ft helyett 7390 Ft (2022. februárban)
Nagy-Britannia legrégebben működő (1698!) patinás borkereskedőháza, a Berry Bros. & Rudd által VII. Edvárd király számára készített receptúra inspirálta a King’s Ginger likőr mai formáját. Robosztus, mégis barátságos, frissítő hatású gyömbéralapú likőr. A király imádta vezetni kedvenc Daimlerjét, függetlenül az időjárástól. Orvosa aggódott az uralkodó egészségéért, ezért megkérte a Berry Bros. & Rudd kereskedőházat, hogy készítsenek a király számára egy melengető, egyben revitalizáló likőrt. Így született a King’s Ginger.A likőr mai formájában is kipróbálhatjuk, és élvezhetjük a gyömbér semmivel össze nem hasonlítható ízét és melengető hatását. A King’s Ginger likőr nemcsak magában kiváló, hanem változatos koktélok alapanyagaként is.
Heaven's Door - Bob Dylan autentikus és szabadelvű whiskey-je
Zene, művészet és igazi ízélmény egy palackban: Bob Dylan nevével fémjelezve! Kritikusok írták róla: „Art, music and palate – in other words: life” – és bizony ez igaz is. A kézműves amerikai Heaven's Door whiskey Bob Dylan „saját” itala, amely a művészet és a kézművesség tökéletes elegye. Természetesen az Oscar-, Golden Globe-, és tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai művész volt a márka egyik megálmodója és megalkotója.
Elmondása szerint a Heaven's Door whiskey megalkotásakor fő céljuk, motivációjuk az volt, hogy olyan sorozatot hozzanak létre, amelyben minden darab egy önálló történetet mesél el. Mintha egy könyvet nyitnánk ki. A címkéken megjelenő vaskaput is Bob készítette fémművészeti stúdiójában (Black Buffalo Ironworks) olyan tárgyakból, amelyeket Amerika-szerte gyűjtött össze gazdaságokból és hulladéklerakó üzemekből. „A kapuk vonzanak engem, az általuk létrehozott negatív határok miatt. Bezárhatnak, vagy kizárhatnak, és bizonyos értelemben nincs különbség” - mondja. Érdemes kinyitni – ha nem is egy ajtót – egy palack Heaven's Doort…
A Hankey Bannister és Winston Churchill
Winston Churchill, a brit miniszterelnök alakjától elválaszthatatlanok a frappáns mondások, valamint a whisky és a szivar. Churchill a háború éveiben, Dél-Afrikában és Indiában whiskyvel fertőtlenítette az ivóvizet, és reggeleit szódával kevert whiskyvel indította. Egyik kedvence a Hankey Bannister whisky volt. Nem véletlenül. Ezt az ital a könnyed fűszeres aromák jellemzik, ízében tiszta, édes és fűszeres, mézes tónusokkal. Kellemesen elnyúló finissel búcsúzik.
Polugar - Milyen fajta vodkát fogyasztottak: Rettenetes Iván, Nagy Péter, Dosztojevszkij, Csehov vagy Puskin idején?
Vodka Polugar N.5 - Horseradish (0,7 l, 38,5%)
11490 Ft helyett 9990 Ft (2022. februárban)
A polugar az újjászületett, történelmi orosz "kenyérbor" (breadwine), amit sokan a ma ismert vodka elődjének tartanak: mert az orosz birodalomban "kenyérbor" volt a neve annak a gabonapárlatnak, amelyet rézüst-lepárlással állítottak elő és jellemzően erős alkoholtartalommal rendelkezett. Abban az időben ez az ital gondosan megőrizte nyersanyagainak – rozs és búza – ízét és aromáját. Az író, tudós és orosz vodkatörténész Boris Rodinovnak hála, régi könyvek alapján újra megalkották a 19. századi recepteket, a tradicionális lepárlást és szűrést. A családi kézben lévő Rodinov and Sons lepárló újjáélesztette a klasszikus orosz lepárlási módszereket és 120 év után újra legálisan készítik a polugart. Válogatott rozs és búza az alapja annak a cefrének, amit háromszor desztillálnak le a régi rajzok alapján rekonstruált réz-üstlepárlóban. A lepárlás után az értékes párlatot nyírfaszénen szűrik át.
Vajon milyenfajta vodkát fogyasztottak Rettenetes Iván, Nagy Péter, Dosztojevszkij, Csehov vagy Puskin idején? Milyen orosz vodkát ismertek az európai királyok, királynők, cárok és a nemesek? Biztosan nagyon különbözött attól a vodkától, amit ma ismerünk.
A polugart 1895-ben tiltották be Oroszországban, amikor az állami vodkamonopóliumot bevezették és csak az ellenőrzött tisztaságú finomszeszből készíthettek vodkát.
A jelenlegi orosz jogszabályok továbbra is tiltják a hagyományos gabonadesztillációt Oroszországban, vodkakészítéshez csak nagy tisztaságú (96%) alkoholt lehet felhasználni. Ezért készíti a "Rodionov and Sons" magántulajdonú cég a polugart az Európai Unióban, Lengyelországban, egy helyreállított lepárlóban.