Skót whisky | Blog
A Kilchoman évi közel 120.000 literes termelésével Skócia egyik legkisebb lepárlójának számít. Az Islay szigetén működő lepárlók közül kizárólag ők mondhatják el magukról, hogy olyan whiskyt tudnak előállítani, amely teljes mértékben a szigeten készül. A Kilchoman maltjaiban nagyon komoly potenciál van, így érdemes nyomon követni ennek a nagyszerű whiskynek a fejlődését.
A teljes gyártási folyamatot hagyományos módon és helyben végzik: a farmon termő árpát maguk vetik és aratják, hagyományos módon szárítják, tehát saját malátázót (malting floor) használnak. Rajtuk kívül Skóciában még öt másik lepárló maradt meg ennél az ősi módszernél!
Érdekesség:
A Kilchoman digitális újítással rukkolt elő
Innovatív fejlesztéssel készül a Kilchoman lepárló: NFC (Near Field Communication) technológiát integrál a Machir Bay és Sanaig alapkiadások címkéjébe. Az NFC lehetővé teszi, hogy az arra képes okostelefonunkat a címkéhez érintve olyan portálra irányítson minket, ahol különböző információkat olvashatunk a palackozásról (régebbi iPhone modellek esetében először a „Discover Kilchoman” appot kell telepíteni). Az újítás bevezetésének célja, hogy egyszerűbbé tegye a whiskyrajongók szinte csillapíthatatlan információéhségének kielégítését.
A Kilchoman lepárló Sanaig néven dobta piacra Sanaig termékét, amely az eddigi Machir Bay-jel egyetemben a családi főzde zászlóshajója. A lepárlótól észak-nyugatra levő tengeri öblöcskéről elnevezett Sanaig túlnyomórészt sherrys jegyekkel rendelkezik, mivel nagyobb részt Oloroso sherry hordóban pihent. A Sanaig eddigi pályafutása során már több díjat is nyert.
A Machir Bay az Islay sziget legszebb partszakaszáról elnevezett italt különböző korú (10 év alatti), bourbon- és sherryhordóban érlelt whiskykből alkották. A kitűnően sikerült, kerek, krémes whisky nagyon kellemes füstös aromákkal bír.
Készíts koktélt Kilchoman termékből
SMOKED SUMMER SPRITZ
Hozzávalók:
30ml Rinomato - L'Aperitivo
25ml Kilchoman Földi Szeder likőr
Szóda
Elkészítés: Tegyünk jégkockákat egy magas falú pohárba, öntsük rá a likőrt és az aperitifet, keverjük meg, majd öntsük fel szódával.
Díszítés: két szeder és grapefruit