Blog | Rum
A Karib-térség és Olaszország összegyúrva
A Rum Nation rummárka a Wilson&Morgan olasz független palackozóhoz tartozik. Az olasz cég számos egyedi ízvilágú és karakterű rumot ad ki saját palackozás alatt. A hordókat a Karib-térség különböző lepárlóitól vásárolják fel, de a palackon már csak a származási helyet jelenítik meg. A cég alapítója és tulajdonosa Fabio Rossi fejében 1990-ben felmerült már a rumsorozat ötlete, tulajdonképpen párhuzamosan a whiskyk független palackozásával. Skóciában, whiskyhordó-felvásárló körútjai során fedezte fel a raktárakban a Guyanából és Jamaicáról származó rumhordókat. Évek teltek el, közben 1992-ben megszületett a Wilson&Morgan márka, amely név alatt kizárólag whiskyk kerülnek palackozásra. Fabio rum iránti érdeklődése megmaradt, a témában való kutatások, szigorú szelekciók és gondos kóstolók formájában. Elhatározta, hogy összegyűjt egy válogatást a különböző országok legjobb rumjaiból egy új sorozat keretében, így született meg 1999-ben a Rum Nation márka.
Rumfilozófia á la Wilson & Morgan
A termelés, a kiválasztás és az érlelés filozófiája megegyezik a Wilson & Morgan szigorú elveivel. Javarészt fiatal rumokat vásárolnak fel, hagyják 6-8 évig helyben érlelődni őket, majd hajóra rakják és Európába szállítják a hordókat további érlelés céljából. A hordós érleléshez változatos hordókat használnak, például Pedro Ximénez sherryhordót. Az érlelés során az ital kiszívja a különböző hordó dongáiból a meghatározó aromákat, ettől válik még egyedibbé és zamatosabbá a rum.
Érlelés két helyszínen - a meghatározóbb ízélményekért
A cég úgy határozott, hogy két helyszínen is aláveti a hordókat érlelési procedúrának. Ez a rumgyártás egyik legfontosabb fázisa. Az első érlelés trópusi hőmérsékleten zajlik, ekkor rendkívül gyorsan mennek végbe a folyamatok, a második érlelés pedig Európában megy végbe, az adott terméktől függően Nagy-Britanniában vagy Olaszországban. Ekkor már egy lényegesen lassabb érlelési folyamatról beszélünk. Mindkét fázis más-más jellegű aromákat kölcsönöz az italnak.
Az első, intenzívebb érlelés segíti a desztillátum „fiatal” jegyeinek elvesztését, valamint az édesség és a gyümölcsösség kifejlődését.
A második, lassabb érlelés pedig lehetővé teszi a finomabb aromák lassú kialakulását, valamint a szakszerű beavatkozást az ízprofil kialakításában a különböző hordóméretek segítségével.
Postai bélyeg a rumoscímkéken
A Wilson&Morgan tulajdonosa, Fabio gyerekkorában nagy bélyeggyűjtő volt, így a Rum Nation sorozat címkéjének mindegyikén egy postai bélyeg jelenik meg, a rummal megegyező származási ország bélyegzőjével.