Blog

Italszakértőnk elemez: rivaldafénybe kerül a Tokaji hordó is

Italszakértőnk, Gergő e havi tesztjében walesi, tajvani, japán és skót whiskyt kóstolt, és előkerült a Tokaji hordó is, mutatjuk milyen összefüggésben.

Timorous Beastie díszdobozban (0,7L / 46,8%)
Az 1948-ban alapított Douglas Laing & Co. egy független, családi tulajdonban lévő skót whiskyket palackozó vállalkozás, amelynek már a harmadik generáció őrzi a hagyományait.
A Timorous Beastie különböző lepárlókból származó malátawhiskyk házasításával készülő kevert whisky, azaz blended malt. Az alapot többek között a Glen Garioch, Dalmore és Glengoyne lepárlók szolgáltatják hozzá. Egyébként a nagy népszerűségnek örvendő és a skóciai whiskyrégiók egyedi karaktereinek bemutatását szolgáló Remarkable Regional Malts termékcsaládjuk egyik tagja, amelyben a Timorous Beastie képviseli a Highland régió könnyed, de mindeközben mesésen komplex ízvilágát. Szerintem ez a sorozat azért zseniális, mert egy tökéletes „ugródeszka”, és segít megtalálni azt az ízvilágot (régiót), amelynek irányába célirányosan is el lehet indulni a felfedezés szempontjából.
Az ital Robert Burns „Egy egérhez” című híres skót verse után kapta a nevét, és a vers főszereplője egy félénk kis mezei egér, amelyet a költő tim'rous beastie-ként (félénk vadállat) említ. Ez a whisky viszont egyáltalán nem félénk. Illatában kellemes édességgel indít, majd virágos jegyek, utána a maláta és melengető fűszerek mézes édességben olvadnak egybe. Az íze fűszeres stílusban nyílik, gyümölcsös és mazsolás jegyekkel, édes és habkrémes karakterrel.
Lecsengése nagyon finom, édessége mellett igazi tölgyes ízekkel és tejben áztatott gabonafélékkel kényezteti az ízlelőbimbókat, majd jön a habcsók, ami méltó lezárást eredményez. A látványos címkéje és a könnyű fogyaszthatósága miatt ajándékba is tökéletes választás, illetve azon felfedezők számára, akik egy picit elmélyülnének a Skót-felföld jellegzetes ízeiben. 
 

Yoichi 10 éves NEW EDITION (0,7L / 45%)
Ismét itt a Nikka limitált kiadású 10 éves single maltja, amely a legidősebb lepárlójuk üstjéből származik, ugyanis a Yoichit 1934-ben alapították Hokkaido szigetén. A whisky készítése során kifejezetten régi és tradicionális technikákat alkalmaznak, ami a végtermék minőségét és egyediségét tekintve igazán meghatározó tényező, de úgy gondolom, hogy 2024-ben a Nikkát és a japán whiskyk sikereit már nem igazán kell bemutatni. Egyszerű és sajátos példákkal szoktam élni. Úgy gondolom, hogyha egy japán szakember a legtisztább forrást (vizet) keresi a whisky elkészítéséhez, akkor nem érdekli az idő, akár 30 évet is ráfordítana a keresésre, mert biztosan nem érné be kevesebbel, csak az általa vélt legjobb minőséggel. Pontosan úgy csiszolják a párlataikat, ahogy a történelem során a legélesebb kardjaikat, ugyanazzal a tisztelettel és alázattal, egy magasabb szellemi identitással is felruházva azokat.
Ez a Yoichi 10 éves egy nagyon éles, precíz és letisztult, karakteres single malt. Szinte minden benne van, amit a kultúrájukból meg szeretnének mutatni. 
Illata friss, fűszeres és gyümölcsös (sárgabarack, banán) aromákkal hódít, amelyben diszkréten megjelennek a tőzeges jegyek is. Ízvilágát is végigkíséri a gyengéd tőzeges tónus, valamint a tölgyes, gyógynövényes jegyek, lecsengésében pedig a klasszikus Yoichi-ízeket követi hosszan elnyúló füstösséggel.
Ne hagyd ki, mert igazi whiskyritkaság!

Kavalan Distillery Select No.2 (0,7L / 40%)
A tajvani Kavalan Distillery 2005 óta úttörő szerepet tölt be a single malt whisky világában, és az utóbbi években hatalmas népszerűségre tettek szert a whiskyrajongók körében.
Rendkívül nagy gondot fordítanak a minőségi alapanyagok kiválasztására. A hegyekből származó kristálytiszta és ásványi anyagokban gazdag víz, a kiváló minőségű árpa és a különleges élesztők mind hozzájárulnak a sikereikhez.
Amennyiben szereted a különleges whiskyket, akkor ezt azért érdemes megkóstolni, mert rendkívül jó példája annak, hogy az eltérő klíma és egyéb éghajlati tényezők mennyire más hatással tudnak lenni az érlelés folyamatára.
A forró és magas páratartalmú trópusi klíma miatt a szokásosnál jóval nagyobb az "angyalok jussa", vagyis az érlelés ideje alatt a hordókból évente elpárolgó mennyiség, ami a skóciai 1-2%-kal ellentétben náluk akár 15-17% is lehet, viszont a párlatok érlelődése is jóval intenzívebb, tehát ezek az 5-8 éves italok jóval idősebb whiskyk mélységét, aromavilágát és összetettségét képesek felmutatni. A Distillery Select sorozat a keverés finom művészetét hivatott bemutatni, illetve Tajvan elsőszámú lepárlójának a kitűnő hordóválasztékát. Ez a 2. számú válogatás csábítóan sima kortyokat tartogat számodra, kellően mély és határozott aromákkal, ellenállhatatlan virág- és gyógynövény-komplexumokkal, amelyek az erdő kellemes és nyugtató légkörét idézik fel. Illatában az elbűvölően virágos és füves aromái gyengéden keverednek egy csipetnyi vaníliával, mellettük kellemes fás és fűszeres rétegek bontakoznak ki. Sima és nagyon szépen lekerekített whisky, gazdag aromákkal és hosszú lecsengéssel.
Amennyiben egy igazi különlegességre vágysz, akkor feltétlen ki kell próbálnod egy Kavalan párlatot, de ajándékba is tökéletes választás lesz.

Ardmore 2009-2022 WhiskyNet Edition Private Cask Tokaji Finish - Wilson&Morgan (0,7L / 48%)
Az olasz út Skócia legfinomabb whiskyjeihez. 1992 óta a független whiskypalackozó, a Wilson & Morgan ritka skót malátawhiskyk különleges választékát kínálja az ínyenceknek szerte a világon.  A legjobb maltokból szelektálnak és általában 10-30 éves érlelési idővel, olykor egyedi utóérlelésekkel és finisekkel. Nevük rendkívül jól cseng a whisky piacán és a világ minden tájára szállítanak, illetve sok Michelin-csillagos étterem polcain is megtalálhatóak a palackjaik. 
Ez az Ardmore egy együttműködés kapcsán kizárólag nekünk, szóval a magyar piacra lett palackozva. Az Ardmore leginkább peated párlatairól ismert, de ez elvileg a lepárló unpeated változata (bár mi éreztünk rajta egy leheletnyi füstösséget is), amely 2009-ben került lepárlásra és az utolsó 22 hónapjában a Patrícius Borház Tokaji boroshordójában kapott utóérlelést. A hordó száma 709361, a palackszám 254, tehát erősen limitált kiadás.
Nagyon izgalmas whisky, hiszen a méltán híres és szívünknek kedves Tokaji boroshordó különleges jegyeket kölcsönöz a párlatnak. Ízében gyümölcsös és mézes, de nem túl édes karakterek, enyhe boros és minerális jegyek, lecsengésében pedig borsos fűszeresség, sárgabarack és mirabell szilva fedezhető fel. Az ilyen exkluzív és kifejezetten egyedi palackozások kóstolása mindig egy „soha vissza nem térő alkalom”, úgyhogy addig kell lecsapni rájuk, amíg elérhetőek.

Penderyn Peated (0,7L / 46%)
A Penderyn története az 1990-es évek vége fele kezdődött, majd a lepárló elindulása után Wales egyetlen újkori whiskyje nagyon hamar elismeréseket szerzett magának a whisky világában. A szakértők nem győzték kapkodni a fejüket és poharaikat.  Nincs évszázados múlt és tradíció, de annál több a gondos odafigyelés és a minőségre való törekvés. Szenvedélyüknek és a különleges, egyedi lepárlási technikájuknak köszönhetően megalkották Wales aranyát, azaz a walesi single maltot. Azóta természetesen bővült a portfóliójuk, és ma már négy single malt van a kínálatukban. A minőség változatlan, és több tucat aranyérmet sikerült elhozniuk rangos megmérettetésekről.

Ez a Peated Single Malt a Gold alapsorozatuk egyik oszlopos tagja.
Elkészítették a legendás Penderyn single malt tőzegelt változatát, amely az
arany világos színében pompázik. Különlegessége, hogy részben tőzegen szárított árpamalátából készül, így közepesen erős füstösség jellemzi. Kóser tanúsítvánnyal rendelkezik, ami szintén a minőség egyik dokumentált garanciája. Elsősorban nyitott és whiskyt kedvelő titánoknak ajánlom, akik még nem találták meg a kedvencüket, vagy olyan veterán ízkalandoroknak, akik a jól bevált kedvencek mellett olykor engednek egy friss és ropogós fiatal párlat füstösséggel simogató csábításának. Ajándéknak egy újító és kreatív választás, ami hatalmas sikert arathat.    
Amikor a Penderyn nevével találkozom, akkor mindig ugyanaz jár a fejemben. Kóstolni, kóstolni és kóstolni. Az első Whisky Show-látogatásaim egyikén kóstoltam először a párlataikból, és egészen sokáig oda is ragadtam a pultjukhoz. Ez egy ilyen spontán felvillanó gondolat, hiszen idén is októberben (okt. 26-27.), immár tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a Whisky Show, ahol lehetőséged lesz jobban elmélyülni a párlatok világában. A jegyekért és részletekért kattints a https://whisky-show.hu/ oldalra.