Hírek

Italszakértőnk elemez: az ír Teelingtől az angol N.3 ginig

Igazi „nagyágyúkat” vett górcső alá februári elemzésében italszakértőnk. Ráadásul majdnem mindegyik tétel 2025 februárjában kedvezményesen beszerezhető.

Teeling Blackpitts Peated Single Malt whiskey (0,7L / 46%)

Azt biztosan sokan hallották már, hogy több mint 125 év elteltével a Teeling Distillery az első újonnan megnyílt lepárló Dublinban, de azt kevesebben, hogy maga a Teeling család már az 1780-as évek óta foglalkozik a whiskey-készítéssel. A modernkori új lepárló célja, hogy Dublint „visszakösse” a nagy és tradicionális whiskey-készítő városok véráramába. Személyes meggyőződésem, hogy ez sikerült nekik és nem is akárhogy! Az üzem a régi és az új technológiák ötvözésével egyedi, karakteres whiskey-ket hoz létre és a legkülönfélébb hordós érleléseknek köszönhetően élénk, vibráló és időről-időre zamatos párlatokat dobnak a piacra. Nézzünk most meg közülük az egyik kedvencemet. 

A Teeling Blackpitts Peated Single Malt egy olyan remekre szabott ital, amely ötvözi az ír whiskey-k selymes lágyságát (többek között a háromszori lepárlásnak köszönhetően) és a tőzeges füstösség mélységeit. Habár az utóbbi időkben az írek is egyre több tőzeges whiskey-vel ajándékozzák meg az ital szerelmeseit a Teeling lepárló merész hordós érlelésének hála a Blackpitts egy igazán jól eltalált nedű izgalmas illat- és írprofillal. Az ex-bourbonhordós érlelésnek köszönhetően és az ex-sauternes utóérlelésnek hála a tőzeg karaktere mellett nagyon kellemesen átjárják az édes, lágy, selymes vaníliás, szárított gyümölcsös jegyek.  Illata füstös vanília, pirított tölgy, mézes édesség és citrusos frissesség jellemzi. Ízében kezdetben lágy mézes édességgel hódít, majd a kandírozott gyümölcsök törnek utat maguknak, és megjelenik a füstös árnyalat is némi fűszeres, tölgyes jeggyel. A háttérben pedig végig megbújva mutatja magát egy kis leheletfinom aranymazsola. Lecsengésben pedig sokáig velünk marad. A közepesen erős füstösség és a lágy desszertes jegyek tökéletes kombinációjának hála ez egy könnyen fogyasztható zseniális ital. 

Penderyn Ex-Ruby Port Single Cask whisky (0,7L / 61,8%)

A Penderyn Distillery a Brecon Beacons Nemzeti Park lábánál található, és az első whiskylepárlóként nyitotta meg kapuit Walesben több mint egy évszázad után. A lepárló hivatalosan 2004. március 1-jén kezdte meg működését, amikor Károly herceg ünnepélyesen megnyitotta az üzemet. A lepárló egyedi, Dr. David Faraday által tervezett réz lepárlóberendezést használ, amely lehetővé teszi, hogy a desztillált szesz 92%-os alkoholtartalommal készüljön, így a Penderyn whiskyk könnyedek, gyümölcsösek és ízgazdagok. A Penderyn Distillery nemcsak whiskyt, hanem más prémium minőségű italokat is készít, mint például a Brecon gin és a Merlyn Cream Liqueur. A lepárló látogatóközpontja Walesen belül is nagy népszerűségnek örvend, ennek köszönhetően sűrűn látogatott turisztikai célpont.

Ha még nem volt szerencséd, vagy csak tartózkodtál Walesben készített whiskyt kóstolni, akkor ezen érdemes változtatni.

A Penderyn ezen tétele egy komplex ital, és ahogy a neve is sugallja, ex-ruby portói boroshordókban érlelődik, amelyek gazdag vörösboros karaktert és piros bogyós gyümölcsös aromát kölcsönöz az italnak. Mivel hordóerős tételről beszélünk, azt javaslom, hogy pár csepp vizet adj az italhoz kóstolás előtt. A víz picit ellágyítja és „kibontja” az italt, így sokkal jobban kibontakoznak a whisky jegyei.

Illatoláskor gazdag vörösboros aromák jelennek meg piros bogyós gyümölcsökkel (vörösáfonya, málna), majd aszalt gyümölcsök (füge, datolya, mazsola), valamint étcsokoládé és egy leheletnyi sós karamell mutatja meg magát. Kóstoláskor a karamellás édesség harmonizál az amerikai tölgy szárazságával; fűszeres mézes jegyek, vanília és aszalt gyümölcsök kíséretében. Lecsengése hosszú, sima, gyümölcsös és tölgyes. Nagyon finom tétel.

Compass Box The Circle No.2 whisky (0,7L / 46%)

A londoni székhelyű Compass Box Whisky Companyt 2000-ben alapította John Glaser, egy korábbi amerikai marketingigazgató, aki a Johnnie Walkernél dolgozott. John célja, hogy a skót whisky világát érdekesebbé és hozzáférhetőbbé tegye az innovatív keverési technikák és a kreatív megközelítés révén. 

A The Circle No.2 különböző malt whiskyk keverékéből áll, egyes komponensei például a Glen Elgin és Speyburn lepárlókból származnak. Ezeket a whiskyket különböző hordótípusokban érlelték, beleértve az ex-bourbon- és Oloroso sherryhordókat is, amelyek mind gazdagítják az ital ízprofilját. Az Ardmore lepárlóból származó single malt pedig gyógynövényes, füstös karaktert ad a keverékhez.
A The Circle No.2 megalkotásában Mannie Monaghan, egy különleges képességű bartender is közreműködött, aki az ízeket és aromákat színekként érzékeli. Ez a különleges érzékelés inspirálta a whisky megalkotását, amely a "Living Coral" nevű színt idézi meg. 
Illata élénk ananász és párolt őszibarack aromáit hozza elő, amelyek azonnal az első kortynál megjelennek. Ízében a vanília, méz és konyakban áztatott mazsola jegyei dominálnak, ezek mind-mind rétegezetten és sok árnyalatban jönnek elő az ital kortyolgatása során.
Selymes és hosszan tartó, enyhe tölgyes és fűszeres jegyek figyelhetők meg az ital lecsengésében.

Ezt a whiskyt azoknak ajánlom, akik a gyümölcsös és édes ízek kedvelői. 

Planteray Vintage 2013 Mauritius rum (0,7L / 46,5%)

Mauritius szigete gazdag történelemmel rendelkezik a cukornádtermesztés és a rumkészítés terén. A trópusi éghajlat és a termékeny talaj ideális feltételeket biztosít a jó minőségű cukornád számára, amely a rum alapanyaga. A mauritiusi rumok gyakran gazdag, gyümölcsös és fűszeres ízprofiljukról ismertek, tükrözve a sziget sokszínű kulturális hatásait és a hagyományos rumkészítési technikákat. A Planteray rum a Maison Ferrand francia cég által létrehozott márka, amely a világ különböző rumtermelő régióinak jellegzetes ízeit és hagyományait kívánja bemutatni. A Planteray rum Signature Blends sorozatában a következő országok rumjai jelennek meg: Barbados, Jamaica, Guatemala, Belize, Fidzsi-szigetek és Mauritius. A Planteray Vintage 2013 Mauritius rum egy, 11 éves érlelésű rum, amely Mauritius szigetének gazdag rumkészítési hagyományait tükrözi. 
Ezt a rumot 2013-ban párolták le (melaszból) oszlopüstös lepárlással, és 48 órás fermentációs folyamat előzte meg. Az érlelés először ex-bourbonhordókban történik, majd Ferrand ex-konyakoshordókban fejeződik be, ami hozzájárult a rum komplex ízprofiljának kialakulásához. Illatoláskor, aromaiban gazdag gyümölcsösség dominál: banán, citrushéj és maracuja, amelyeket édes-fűszeres jegyek egészítenek ki (karamell, vanília, kókusz, dohány és szerecsendió).  Kóstoláskor ízében intenzív gyümölcsös jegyek jelennek meg, különösen az aszalt gyümölcsök és a guava, amelyeket virágos árnyalatok egészítenek ki. Kifinomult ital, nagyon egyben van! Lecsengése hosszú és intenzív, amelyben borsos, szárított narancshéj és feketetea-jegyek érezhetők. Ha szereted a fűszeres intenzív, vibráló és gyümölcsös rumokat, akkor ezt neked találták ki.

No.3 London Dry gin ajándékcsomag Highball pohárral (0,7L / 46%)

A No.3 London Dry gin egy prémium minőségű gin, amelyet a londoni Berry Bros. & Rudd, (az Egyesült Királyság legrégebbi bor- és szeszesital-kereskedője) alkotott meg. A gin neve a vállalat székhelyére, a St. James's Street 3. szám alatti épületre utal, ahol több mint három évszázada a céget létre hozták.

A Berry Bros. & Rudd 1698-ban alapították, és azóta is a St. James's Street 3. szám alatt működik Londonban. 2008-ban Simon Berry, a cég akkori elnöke, kihívás elé állította a szeszesital-részleget: hozzák létre "a világ legjobb ginjét", amely tökéletesen illeszkedik a klasszikus koktélokhoz, mint például a Martini vagy a gin&tonik. Két évnyi kutatás és fejlesztés után, neves szakértők és keverő mesterek bevonásával, megszületett a No.3 London Dry gin, amely azóta számos rangos díjat nyert el, és a klasszikus London Dry gin stílus megtestesítőjévé vált. A No.3 London Dry gin a boróka, a citrusok és a fűszerek tökéletes egyensúlyát kínálja, így ideális választás a klasszikus ginalapú koktélokhoz. Illata nagyszerű világos, tiszta és friss, a boróka domináns, üde illatával, melyet élénk citrusos jegyek kísérnek. A boróka íze az előtérben van, amelyet virágos és fűszeres, melengető kardamom jegyek egészítenek ki. Emellett jelentős mennyiségű citrusosság is jelen van, amit a koriander gyömbéres fűszeressége tesz teljessé. 

Az egyik, ha nem a legjobb klasszikus gin, amit valaha a piacra dobtak. Több neves barban No.3 ginből készítik a koktélokat egy a sok közül a híres londoni a Duke's Bar. Ha arra jársz, feltétlenül kérj egy Gin & Tonicot!