Blog

Italszakértőnk a lepárlók műhelytitkairól

Italszakértőnk időt és energiát nem kímélve, bepillantott a kulisszák mögé. Ha elolvassuk ajánlásait, érteni fogjuk, hogy egyáltalán nem mindegy, mennyit tudunk arról az italról, amit a kezünkben tartunk.

 

Glenrothes 13 éves 2007 (Cask 10236) Adelphi (0,7L / 59,8%)
Glenrothes lepárlót sokan ismerik független palackozókon keresztül. Gyümölcsös, fűszeres íze összetéveszthetetlen és valóban egyedi, bár a lepárló története kifejezetten kalandos és tanulságos. 1878-as üzembe helyezése óta összesen négy tűzeset volt a lepárlóban, melyeket mind túlélt és a mai napig üzemel. A legnagyobb tűzvész 1922-ben volt, amikor az egyes számú érlelőházban 910,000 liter whisky veszett oda. Ezt követte egy 1962-es tűz, mely utat nyitott a felújításra és növekedésre a lepárlóban. 
1993-tól kezd érdekessé válni a helyzet, amikor Berry Brothers átveszi a brand irányítását, újra csomagolják a whiskyt és vintage kiadásokat adnak ki. 2010-ben Edrington megvásárolja a Cutty Sark blendet Berry Brotherstől és cserébe átadja a Glenrothes márkát. 2017-ben Edrington visszavásárolja a márkát BBR-tól így azóta újra az egyesült Edrington lepárlója. 2018-ban Macallan lepárlóból egy lepárlómestert helyeznek át Glenrothesba és kihozzák a ma is elérhető kormegjelölt kiadásokat.

Az Adelphi előszeretettel vásárol Glenrothes whiskyket, már több kiadásuk is megjelent ebből a lepárlóból. Ez a 2007-es hordó még BBR kéz alatt lévő lepárlás, ami különösen érdekessé teszi ezt a palackot. Hordóerősen, színezék és hűtve szűrés nélkül egy komplex és gyümölcsös whiskyt kapunk. Ezeknél a kiadásoknál az a csodálatos, hogy ennél közelebb nem is juthatunk a hordóhoz, csak akkor, ha mi magunk merjük ki a whiskyt onnan…

The Sändebud Fusion 2015 6 éves Adelphi (0,7L / 58,9%)
Adelphi független palackozót nem kell bemutatni a single caskok szerelmeseinek. Ez a kiadás pedig különösen érdekes a hozzáértő fogyasztók körében. Először is ez egy blended malt whisky, viszont nem lehet skót, mivel a négy hordóból kettő svéd single malt. Két hordó füstös Arndamurchant (egy pedro ximenez és egy oloroso hordó) és két hordó füstös High Coast (korábban Box Distillery) single maltot házasított Adelphi ebben a kiadásban. A High Coast whisky közül mind a kettő bourbonhordóban érlelődött. Mindenképpen érdekes találat és mindössze 1008 üveg készült belőle.

Pulteney 2011 11 éves Cárn Mór Strictly Limited (0,7L / 47,5%)
A Pulteney lepárló készíti az Old Pulteney whiskyket, azonban amikor független palackozásokhoz kerül a -whisky, akkor csak Pulteney-ként referálnak rá, mivel ez a lepárló neve. A megszokott könnyed, virágos csöppet sóskaraktert ebben a kiadásban sokkal intenzívebben kapjuk meg. Jóval koncentráltabban fás és mély ízjegyei kifejezetten meglepetés összehasonlítva az eredeti 12 éves alapkiadással.

1182 palack készült a Maker’s Mark hordókban érlelődött whiskyből, ez körülbelül 4-6 hordónak felel meg összesen, melyeket házasítottak. Tiszta ízvilágán és karakterén kiérezhető, mire is képen a Pulteney lepárló igazából.

Érdekesség a Pulteney lepárlóról, hogy UK-ben is volt szesztilalom, de ez városonként eltért és szabadon választható volt. Wick városa a szesztilalom mellett döntött, így a Pulteney nem üzemelt 1930-1951 között. Alig pár lepárlót érintettek ezek a törvények, mivel a skótok nem igazán voltak hajlandóak alkalmazni ezeket a törvényeket.

The Classic Range Guatemala BB&R rum (0,7L / 40,5%)
Berry Brother’s-t kevés embernek kell bemutatni. A nagy tiszteletben tartott családi vállalkozás benne van a top 5 legrégebbi családi vállalkozásában UK-ben. Eredetileg borral foglalkoztak és a mai napig a királyi palota hivatalos borbeszállítói. Az évek során tökéletesítették és bővítették repertoárjukat, így kiváló minőségű whisky és rumot is lehet tőlük beszerezni.

Ez a kiadás egy meg nem nevezett guatemalai rumlepárlóból érkezik hozzánk. A guatemalai rumok nagy népszerűségnek örvendenek, elvégre itt készítik a Botran és a Zacapa rumokat is. Ízében fűszeres, édes és mézes ízvilágot alkot.

Pickering’s Original gin (0,7L / 42%)
Edinburgh szívében Summer Hall lepárló készíti ezt a különleges gint, mely 150 év után az első kizárólag ginlepárló Edinburghban. Két üsttel üzemelnek és egy régi indiai receptet használnak, melynek kézzel írott eredeti példánya kint lóg a lepárló falán.

Minden egy helyen készül: gyakorlatilag két helyiségből áll a lepárló, az egyik teremben a két rézüst Emily és Gertrud, míg a mellette lévő teremben a palackozás, címkézés és viaszozás történik. Kis mérete ellenére kifejezetten hatékony, 2500l párlatot készítenek hetente.

A receptúra maga egy 1947-es kézzel írott családi titok volt 66 évig, egészen 2014 ig, amikor is tökéletesítették, majd piacra dobták a gint. Ízében borókás és citrusos, de megjelennek benne a Bombay-ből származó receptúra tipikus fűszerei, mint a coriander, a cardamom és a szegfűszeg.