Blog
Válogatásunkban sok díjnyertes ital is helyet kapott, és olyan tétel is, amelyek kiváló ár/érték aránnyal rendelkeznek.
Íme, a lista:
Pig's Nose (0,7L / 40%)
Itt van egyből a „malac orra”, vagyis a Pig's Nose, amely 1977 óta gazdagítja a világ whiskypalettáját. Kellemesen lágy, könnyed, ugyanakkor megnyugtatóan gazdag is. E whisky neve azzal a gondolattal játszik, hogy karaktere olyan sima, mint a malac orra. Ezt a skót blended whiskyt Richard Patersonnak köszönhetjük, annak a whiskygurunak, aki Skócia egyetlen harmadik generációs keverőmestere. E fura nevű whiusky válogatott első töltésű tölgyfahordókban érlelődött, simaságát pedig Speyside, Islay és Lowland maláta-, illetve az Invergordon lágy gabonawhiskyjétől nyeri.
Sheep Dip (0,7L / 40%)
Kicsit polgárpukkasztónak tarthatjuk, ha egy whiskyt egy rovar-és gombaölő szerről neveznek el, és bizony a Sheep Dip esetében pontosan ezzel az esettel állunk szemben, de rögvest érthetővé válik a sztori, ha betekintünk a színfalak mögé: Ezen a furcsa néven már 1970 óta adnak ki whiskyt: a Sheep Dip egy rovar-és gombaölő szer, amit a juhok védelmére fejlesztettek ki Skóciában. A brit farmerek gyakran hívták a whiskyt ezen a néven, mivel, ha el akarták kerülni anno az adófizetést a whiskyre, akkor sokszor a hordóra az SD rövidítést írták rá, mintha abban rovarölő szer lenne. Az adószabályok változásával, az 1980-as években a farmerek százával rendelték a karton Sheep Dip whiskyt a nagykereskedőktől, így azt rovarölőnek álcázva a könyvelésben, le tudták írni az adójukból. A módszer nem mindenkinek jött be, hisz sok farmert kaptak el és ítéltek el adócsalásért. Ma már azonban nem trükköznek így a gazdák, a Sheep Dip pedig kivételesen jó blended malt whisky, amelyet tizenhatféle single malt whiskyből kevernek ki. Az összetevők között 8 és 12 év közötti, első töltésű hordókban érlelt whiskyket tudhatunk. Valósággal itatja magát.
Big Peat Budapest 2018 (0,7L / 48%)
Hogy mi is az a Big Peat? A Big Peat elsősorban egy Islay szigeteki single maltokból összegyúrt füstös blended malt whisky, amelyet egy bozótarcú Islay-pofa testesít meg a Douglas Laing marketingeseinek jóvoltából. A független palackozó sok éve építi tudatosan ezt a folyékony Islay-hangulatot, amely egyre inkább egy történetté, a nagy Big Peat storyvá áll össze. A mi kedves Big Peat ismerősünket láthattuk már szánkón, a budai vár előtt egy üveg italt szorongatva a kezében (WhiskyNetes magyar kiadás) és ki tudja még, milyen környezetben. A füstös whiskyimádóknak kötelező kűr. Grillezéshez is zseniális.
Bobby's gin (0,7L / 42%)
Ez a csodálatos gin egy vállalkozószellemű világutazóról kapta a nevét: Jacobus Alfons, vagy ahogy családja és barátai hívták Bobby, Indonéziában született, és a II. világháború során harcolt a holland hadseregben, majd 1950-ben Hollandiába költözött. Nagyon szerette a helyi borókával ízesített italt, a jenevert, de hiányolta az otthoni ízeket, ezért indonéz növényekkel fűszerezve saját gint készített. Bobby unokája, Sebastian, 2012-ben fedezett fel egy régi gines palackot a szülői házban, és nagyapja történetétől inspirálva elment Schiedamba, a gin őshazájába, hogy létrehozza – egy hetedik generációs ginfőző mesterrel – az egyedi ízvilágú Bobby's gint. A Bobby's tehát a hagyományos Schiedam jenever és a legfinomabb indonéz fűszerek házasságából született. Egyedi, különleges ízvilágát a következő növényeknek köszönheti: citromfű, szegfűszeg, koriander, kubeba bors, fahéj keletről, illetve boróka, csipkebogyó és édeskömény nyugatról. Ha megkóstolod, mindig lesz egy otthon… A csodálatos Bobby's üveget egyébként a hagyományos indonéz ikat minta díszíti.
Six Saints rum vászontáskában (0,7L / 41,7%)
A Six Saints egy kis mennyiségben gyártott kellemes ízvilágú rum, amelyet egy apró Karib szigeten készítenek, nevezetesen Grenadán, a fűszerek hazájában. A szigeten élők igen vallásosak, így nem csoda, ha rumjukat is a szigetet szimbolizáló hat szent plébániáról kapta. Kizárólag kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával, tradicionális módon készül, semmilyen fűszert, ízesítőt nem adnak hozzá. Amerikai bourbonhordókban érlelik, speciális alkoholfokon, 41,7%-on palackozzák, úgy tartják ugyanis, hogy ez a legoptimálisabb alkoholfok ahhoz, hogy kellemesen, lassú kortyokban fogyasszák.
Arran Machrie Moor (0,7 l, 46%)
A skóciai Arran szigetének nyugati partjánál fekszik egy szélfútta és misztikus tőzeges láp, a neve Machrie Moor, amiről kapta ez a tőzegeswhisky a nevét. A sztori: Ezen a kietlen vidéken bronzkori kövek hevernek szabályos köröket alkotva. Az egyik ilyen kőkör a 'Fingal üstjének helye' nevet viseli. A legenda szerint ugyanis Fingal – a számos kelta mítoszban felbukkanó óriás – itt költötte el ebédjét, üstjét a kör közepén lévő mélyedésbe helyezve. Bran nevű kutyáját eközben pedig az egyik kőhöz kötötte ki, amelyen a vésett lyuk azóta is látható. A kikötött Bran kutya látható a palackozás címkéjén és fém dobozán is. A Machrie Moor 20 ppm fenol tartalommal bír, limitált palackozású whisky. Ebben az italban James MacTaggart lepárlómester munkája nyomán nagyszerű harmóniában van egymással a maláta, a tőzeg, valamint a hordó.
No.3 London Dry gin (0,7L / 46%)
A No.3 gin London legrégibb bor- és párlatkereskedő cégének, a Berry Bros. & Rudd saját receptje alapján készül. A No.3 megnevezés a cég címére utal, a St. James’s Street 3-ra, amely – nem tévedés – 1698 óta szolgál a nagy múltú társaság székhelyeként. Könnyen elképzelhető, hogy a cég több vaskos kötetes történelemkönyvvel rendelkezik.
A No.3 egy fantasztikusan eltalált ital, ahol a boróka főszereplésével egy olyan italt készítettek, amely magában egyesíti a teljességet és a klasszikus London Dry gin jellegzetes karakterét. Hat különböző, egymással tökéletes egyensúlyban lévő növényt használnak fel a No.3 készítésekor. Az olasz boróka adja a gin összetéveszthetetlen, fenyőre és levendulára emlékeztető ízét, a spanyol édes narancs héja, a friss, tiszta, ropogós citrusos aromákat, a grapefruithéj pedig plusz citrusos réteget biztosít. Az angyalgyökér földes minőséget és a száraz hatásokat, a marokkói koriander citromos, enyhén borsos ízeket, a kardamom pedig fűszeres, aromás, melengető aromákat szolgáltat ennek a csodás italnak. A No. 3 gin sok szakértő szerint is az egyik legkiválóbb London Dry gin a piacon, amely magában fogyasztva is kiváló tud lenni. Nem véletlen, hogy négyszer választották a világ legjobb ginjének. Már az is óriási élmény, ha a kezedben tarthatsz egy ilyen exkluzív és prémium gint, nem beszélve arról az élményről, amikor kitöltik neked a poharadba…
ABK6 Ice cognac (0,7L / 40%)
Erőteljes aromák, friss illatok, komplex ízek: „az én konyakjaim azoknak készülnek, akik a gazdag és egyértelmű élményeket keresik, ahol megtalálják a szőlőskertjeink lankáit érő napsütést és a déli szeleket.” - vallja Francis Abécassis a márka tulajdonosa.
A nagy múltú Domaine Francis Abécassis konyakház négyféle, egyaránt magas minőségű, de eltérő stílusú konyakot gyárt: ABK6, Leyrat, Revieseur és Grands Domaines. Ha az ABK6 stílusát szeretnéd megismerni, a legalkalmasabb rá ez az „Ice” kiadás, hiszen kifejezetten nagy hangsúlyt kaptak benne a konyakmárka stílusjegyei.
A legtöbb más konyakkal ellentétben termékeik mind un. egybirtokos (single estate) konyakok. A cég tartja kezében a teljes gyártási folyamatot a szőlőtermesztéstől a lepárláson át az érlelésig, a keverésig és a palackozásig. Közülük a legegyedibb az ABK6 (kiejtés: é-bí-kéj-szix), amelynek neve a tulajdonoséból (Abécassis = ABK6) származik.
The Hive Batch No. 002 (0,7L / 55,5%)
A The Hive blended malt whiskyt a Wemyss skót független palackozótársaság adja ki. Blended maltjaik megalkotásakor tíz single maltból háromféle stílust alkottak meg. A The Hive néven főként Speyside-maltokból egy citrusos-mézes italt kevertek ki. A név igen beszédes, mivel a Hive- méhkaptárt jelent, így jól példázza a citrusos-mézes stílusjegyeket. Hogy a független palackozó ezen „kreálmánya” telitalálat, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az elismerései, ezek között érdemes megemlítenünk a 2020-as International Spirits Challenge-en szerezett aranyérmet.
Hankey Bannister (0,7L / 40%)
A Hankey Bannister whisky mögött álló cég egészen hosszú múltra tekint vissza. Beaumont Hankey és Hugh Bannister 1757-ben társult egymással annak érdekében, hogy minőségi italokkal lássák el Nagy Britannia felsőbb köreit. Hankey maga is arisztokrata lévén, igen jó kapcsolatokkal rendelkezett, ismert figurája volt a magasabb társadalmi köröknek. Bannister pedig csendes, tevékeny és kitűnő üzletember volt, így jól kiegészítették egymást. A whiskykészítést korlátozó szabályok 1823-as enyhítése, majd a kikötők francia hajók előtti megnyitása után a társaság dinamikusan kezdett növekedni, olyannyira, hogy nemsokára saját whiskyt készített. A gondosan válogatott, jobbnál jobb lepárlókból származó – Balblair, Knockdhu, Balmenach, Pulteney és Speyburn – italokból kikevert whisky igen népszerűvé vált az országban. IV. Vilmos Herceg, Norfolk hercege, Queensberry hercege, Winston Churchill, valamint V. György király is az ital rajongói közé tartozott, utóbbi királyi garancia címet is adományozott az italnak. Tekintélyes múltján túl bársonyosan sima, tiszta, üde karaktere is a Hankey Bannister mellett szól.
Monkey Shoulder (0,7L / 40%)
E blended malt whisky neve a régi whiskygyártók egy ismert deformitásos betegségére utal. A malátát anno lapátokkal rakodó munkások a féloldalasan, görnyedten végzett hosszú ideig tartó lapátolástól a válluk eldeformálódott, úgynevezett „majomváll” alakult ki náluk: tehát innen származik a whisky neve. A Monkey Shoulder a skót felföldről származó ital, amelyet három speyside-i lepárló single malt keverékéből alkotnak meg. A palackokon feltüntetésre kerül, hogy hányadik hordóból származik az adott palack. Íze lágy, kellemes, malátás, vaníliás.