Skót whisky | Blog

Highland: a sokszínű skót whiskyrégió

Hegyek, tavak, kastélyok és whiskyk vonzásában Highlandon. Ezt a tájat vétek lenne kihagyni a felfedezésből. A mesés anyatermészet mellett értékes és ínycsiklandozó whiskykre is lelhetsz.

A Skót-felföld – Highland – a legnagyobb kiterjedésű whiskyrégió és talán a legvonzóbb táj a turisták számára. Hegyek, tavak és kastélyok sokasága jellemzi. A gyönyörű táj ellenére az időjárás már kevésbé mondható barátságosnak. Nagy szerencse, hogy a whisky legfőbb alapanyagául szolgáló árpa könnyen megterem ezen a tőzeges talajon és hűvös éghajlaton.

A felföldön érlelt whiskyk varázslatos sokszínűséget képesek felmutatni. A változatos vidéken többek között friss fű, füst és viaszos illatok is fellelhetőek. A hűvös, felföldi szellő átjárja a hordókat, sokféle ízt csempészve az érlelődő whiskykbe. Highland déli tájain mézes, virágos, még Lowlandre emlékeztető, de már érezhetően masszívabb ízvilág érvényesül. Északabbra haladva egyre vaskosabb, olykor igen férfias karakterek jelennek meg. A felföld keleti vidékén járva gyümölcsös, virágos, de mégis testes, öreg ízek, illatok érezhetőek, míg fent, a zord észak-felföldön sós, mély ízvilág dominál.

Highland ízei jellegzetesek, de kevésbé egységesek, mint mondjuk a tipikus Islay-i tőzeges íz. Inkább úgy lehetne jellemezni, mint érdekes karakterek lazább csoportja.
Highland „középső” területei, az úgynevezett közép-felföld egykor a whiskylepárlás központjának számított, de mára sajnos csak néhány lepárló maradt talpon. Ilyen üzem például az Edradour, ami a viktoriánus kor óta készíti egyedülálló whiskyjét. Highland keleti felén járva érezhetően kevesebb lepárlóba ütközünk, mint a Skót-felföld többi részén. Bár kelet-felföld kiterjedése nem túl nagy, az itt készített single malt whiskyk között is igen meglepő különbségeket fedezhetünk fel. Vegyük például a Fettercairn és a Glencadam lepárló párlatait. Ez a két kelet-felföldi lepárló alig pár kilométerre fekszik egymástól. Mégis, míg a Fettercairn karakán, nehéz gyümölcsös ízekben gazdag, addig a Glencadam inkább édeskés, virágos ízeket sorakoztat fel. Ez a különbség is jól mutatja, Highland sokszínűségét.

Észak-felföld rendkívül hűvös partvidékén számos, a skót whisky világát nagyban meghatározó lepárló található. Highland régió ezen része, Inverness városától északra, a tenger mentén egészen Wick településig húzódik. A vidéken található párlatokban a virágos mezők, tengeri hatások és a tiszta frissesség egyaránt megtalálható.

Észak-felföld zászlóshajója az Old Pulteney lepárló, mely már sokszor bizonyította, hogy bizony érdemes a legjobbak között emlegetni. Észak-felfödi tábort erősíti többek között a híres Glenmrangie, a tiszta és könnyed Balblair, illetve a telt és gömbölyű Dalmore.

A Skót-felföld legkisebb része a nyugat-felföldi régió. Ebben a térségben jelenleg kettő lepárló üzemel, az Oban és a Ben Nevis. Fennmaradásukban közrejátszott a vasúti pályák kiépítése, illetve az a tény, hogy mindkét lepárló egyedi személyiséggel és régi időket idéző recepttel rendelkezik. A több, kisebb régióra szedett Skót-felföld jól mutatja Highland sokszínűségét. Ezen a gazdag és változatos vidéken ugyanúgy megfér egymás mellett az ősidőben faragott kőtömb és a modern gyárépület, mint a sós, tengeri ízeket felvonultató, illetve virágos, tavaszias karakterekkel bíró whisky.


Ez a sokszínűség és változatosság teszi a Skót-felföldön készült whiskyt azzá, amiért milliók és milliók rajonganak.