Blog
ÚJ ginstílus született: CANAIMA
Egy igazán különleges gin debütált a 2019-es Whisky Show alkalmával: a Canaima. Ez a venezuelai gin az érintetlen esőerdők gyermeke: a helyi törzsek közreműködésével válogatott, helyi gyümölcsök alkotják a gerincét és fő ízprofilját,
Mitől különleges a CANAIMA?
Nehezen elérhető növények az összetevői, amelyeket a helyi törzsek segítségével gyűjtenek
Minden összetevőt külön-külön áztatnak majd párolnak le hagyományos lepárlóüstökben, 500 literes szériákban
A Canaima gin profitjának 10%-át a helyi közösségek támogatására fordítják civil szervezetek közreműködésével, így nagyon fontos célok támogatója is.
Amit az összetételéről tudni kell: egzotikus keveréke 10 nehezen elérhető amazóniai növénynek, illetve 8 tradicionális ginfűszernek.
…és most ismerjük meg közelebbről e különleges gint és születésének bölcsőjét
Honnan is származik pontosan a Canaima gin
Már az is jó ajánlólevél, hogy ez a természethez közelálló gin az Amazonas vidékéről származik, és a Canaima nemzeti parkról kapta a nevét. Az 1962-ben alapított Canaima nemzeti park Venezuela egyik legcsodálatosabb védett területe, amely 1994 óta képezi az UNESCO Világörökség részét. A 30 000 km²-es területű nemzeti park az ország délkeleti részén helyezkedik el, nem messze a brazíliai és guyanai határtól. Egyes kőzeteit 3400 millió évesre becsülik a szakemberek. Területének több mint felét ún. tepuik borítják, itt csodálhatjuk meg a híres a Roraima-hegyet, valamint a Kukenán-tepui is. A nemzeti park számos endemikus állat- és növényfajjal büszkélkedhet. E varázslatos világban található a Föld legmagasabb vízesése, az Ángel-vízesés. A nemzeti parkban működik a Parupa nevű tudományos kutatóközpont is.
Egy gin a természetből
A Canaima gint nevezhetjük fair trade-ginnek is, Hogy miért? Mert a gyártó cég nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a termelésben részt vevő őslakosok is részesedjenek a kereskedelemből származó haszonból.
A Diplomático cég figyelembe veszi az Amazonas-vidékén elő törzsek és őslakosok szociális és ökológiai körülményeit, és segítik életüket, boldogulásukat.
A Canaima értékesítéséből befolyt összegből a cég bizonyos összeget adományoz az itt élő népeknek, így csökkentve az egyenlőtlenséget a régióban. De a termelés során támogatják azokat az őslakos-csoportokat is, amelyek kézműves-munkáikkal (a palack nyakán látható finom bőrszalag készítése) segítik a Canaima gin létrejöttét.
Egzotikus növények a palackban
Amazónia esőerdeiben több mint 3000 féle változatos és egzotikus gyümölcs, valamint termés található, de csupán töredékét használja az itt élő közösség.
A Canaima gin ízvilágát több egzotikus növény termése is gazdagítja. Ezt a gint nem boróka markáns karaktere határozza meg, hanem az esőerdőből származó növények kellemes kesernyés, citrusos ízprofilja.
A következő növények meghatározó szerepet játszanak a gin illat- és ízaromáiban:
Kesudió (Merey - Anacardium occidentale L.)
Kesudió néven ismert ez a vese-alakú, sárga színű gyümölcs. Termése értékes zsírsavakkal rendelkezik. Érdekesség, hogy az őslakosok gyantát nyernek a kesudió fájának a leveléből.
Acai pálma (Açaí - Euterpe oleracea)
A manaca egy Dél-Amerikában őshonos pálmafa, amely lila színű gyümölcsöt terem, más néven acaít. Az őslakosok regeneráló és energikus tulajdonságai miatt kedvelik ezt a gyümölcsöt.
Uva de palma (Mauritia flexuosa)
A moriche-pálmáról szüretelik ezt a gyümölcsöt, amely az energia szimbóluma az őslakos yekuanák számára. A törzs férfi tagjai a pálmalevél hamujából készített italt fogyasztják annak reményében, hogy erősek legyenek.
Az őslakos nyelven "la cocona" néven ismert, a túpiro egy kellemes ízű, narancssárga színű gyümölcs, amelyet őshonos törzsek gyakran fogyasztanak gazdag tápértéke és a benne található értékes nyomelem-tartalma miatt. Ez a növény nagymértékben hasonlít közeli rokonára, a naranjillára. Gömbölyű, narancssárga vagy vörös, szőrös termései akár 10 cm-re is megnőhetnek.
Seje (Oenocarpus bataua)
Ennek a típusú pálmafának a gyümölcsét nagyon kellemes ízvilág jellemzi. Az őslakos közösségek e pálmafa levelével fedik tipikus otthonaikat, a "churuatast".
Copoazú (Theobroma grandiflorum)
Amazóniai nagyvirágú kakaófa termése. A copoazú olyan gyümölcs, amely június és szeptember között érik, így erre az időszakra tehető a szüret is. A termés lédús héjából gyümölcslét és lekvárt készítenek, magjait viszont csokoládékészítéshez hasznosítják.