Skót whisky | Blog
A Highlands szívében található lepárló prémium single malt whiskyjei meghódították nemcsak a skót single maltok szerelmeseit, hanem a nemzetközi verseny zsűrijét is.
A Tomatin díjai az SFWSC 2023 versenyen:
Tomatin 36 éves (0,7 l, 46,2%) - dupla arany (Double Gold)
Tomatin 30 éves (0,7 l, 46%) - dupla arany
Tomatin 18 éves (0,7 l, 46%) - dupla arany
Tomatin 12 éves (0,7 l, 43%) – arany (Gold)
Tomatin Legacy (0,7 l, 43%) - arany
Tomatin Cask Strength (0,7L 57,5%) - arany
Tomatin 14 éves (0,7 l, 46%) – ezüst (Silver)
Ez a második egymást követő év, hogy a 18 éves kiadásuk dupla aranyat kapott a világhírű versenyen.
Az SFWSC 2023 zsűrije a Cù Bòcan-t is elismerte, egy olyan single malt márkát, amelyet szintén a Tomatin lepárlóüzemben készítenek minden évben, limitált kiadásban, és a szokatlan hordós érlelésre összpontosítanak. A zsűri a Cù Bòcan Signature és a 15 éves Cù Bòcan whiskyt dupla arannyal (Double Gold) jutalmazta, míg a Creation #5 whisky, amelyet csak a múlt hónapban mutattak be, aranyat kapott.
Az SFWSC a világ egyik legrangosabb nemzetközi prémium ital versenye, ahol az iparág krémje megjelenik, mind kiállítói, mind pedig szakértői szinten.
A 2023-as eseményt április közepén rendezték meg San Franciscóban, és a résztvevők száma idén is rekordot döntött: több mint 5500 nevezés érkezett a világ minden tájáról.
Graham Eunson, a Tomatin Distillery lepárlómestere a következőket mondta:
"Micsoda megtiszteltetés, hogy a világ egyik legjobb prémium ital versenyén ilyen elismerésben részesül a lepárlónk. Változatos és sokszínű italválasztékunk valóban kiváló teljesítményt nyújtott a versenyen: a zsűri a legjobbakat választotta ki portfóliónkból. Ezek az elismerések kiváló visszajelzéseket adnak a Tomatin csapat nagyszerű munkájáról. Megéri a fáradozás, az egész csapat minden egyes tagja meghatározó szerepet játszik az itt készített minőségi whiskyk megalkotásában "
A Tomatin eredete a 15. századig nyúlik vissza, az első hivatalos lepárlóüzemet 1897-ben alapították. Vannak olyan családok, akik a Tomatinban dolgoznak hosszú generációk óta, és sokan egész életükben itt dolgoztak/dolgoznak.