Skót lepárlók
A lepárló a 19. század végén lezajlott whisky boom idején, 1891-ben, Skócia egyik legnevesebb építészmérnöke, Charles Doig tervei alapján épült fel.
A Craigellachie és az azonos nevű falu arról a hatalmas szikláról kapta a nevét, amely meghatározza az itteni látképet, és amelynek neve annyit jelent: sziklás hegy.
A főzde csak mintegy 7 év után, 1898-ban kezdte meg működését, onnantól kezdve viszont többnyire csendesen és zavartalanul működött. A kivételesen jó elhelyezkedéssel rendelkező lepárló a Spey és Fiddich folyók összefolyásánál fekszik, Speyside szívében. A közelben található a Speyside Cooperage, ahol évente több mint 100 ezer hordót készítenek, illetve raknak össze a Speyside régióban lévő lepárlók számára.
Ha speyside-i whiskytúrára szánjuk el magunkat, akkor célszerű ezt a helyet bázisul választani, hisz innen a régió mindegyik része könnyen elérhető, valamint a közelben fekszik még az Aberlour, a Glenfiddich, a Glen Grant és a Macallan lepárló is, továbbá a világhírű whisky bárral büszkélkedő Craigellachie Hotel is ezen a településen működik.
A Dewar’s alapanyagául szolgáló whisky első hivatalos palackozása 2004-ben jelent meg a tulajdonos, Bacardi kiadásában. Ezen a 14 éves italon kívül a Craigellachie maltja független palackozók kiadásában érhető el.
A Craigellachie választékunkhoz kattints a képre!