Blog | Rum
A Clairin tulajdonképpen agricole rum: cukornádból készített párlat, amelyet a Karib-tengeri szigetországban, Haitin készítenek. Gyakorlatilag Haiti nemzeti itala, de egy biztos: több, mint 500 mikrolepárló található a szigeten, melyek közül vannak nagyobbak és vannak olyanok, amelyek csak a helyi közösségnek termelnek.
A Clairint felfoghatjuk egyfajta ősi rumnak: a cukornádlé igazi, kézműves, régimódi úton-módon válik párlattá; vadélesztővel, spontán fermentációval. Igazi mezőgazdasági termék. Haiti nagyrészt kimaradt az indusztriális rumkészítésből, noha a szigeten egymagában több lepárló van, mint az egész karibi térségben összesen. A Clairint még csak most kezdi felfedezni magának a világ, köszönhetően a La Maison & Véliernek.
Ma már a Clairinnek is vannak minőségi előírásai. A minőségi Clairin három feltételnek kell, hogy megfeleljen:
A La Maison & Velier jelenleg több termelőtől forgalmaz Clairint, illetve egy blendet (Communal), amely négy Clairin keveréke. Ezek a Sajous, Vaval, Casimir és a Le Rocher.
A Sajous tulajdonosa Michel Sajous. Ott építette fel a lepárlót, ahol a családja 1960 óta él. 30 hektárnyi cukornádültetvény közepén, Port-au-Prince-től északra. A legelterjedtebb lepárlási technológiával dolgozik: a folyamatban nincs sem cukor, sem melasz.
A Casimir már egy sokkal vadregényesebb, nehezebben megközelíthető vidéken található. Barradéresben nincs étterem, nincs bár, sem gyógyszertár, viszont van 13 lepárló.
A Le Rocher Pignonban található, a Sajoustól egy órányi autóútra. A Le Rocher nem tiszta cukornádléből, hanem szirupból készül. A neve ’sziklát’ jelent, amiben egy kis vallásos áthallás is kiérződik, ugyanis a lepárló egy sziklára épült.
A Clairin rumokban intenzíven érződik a friss cukornád, ezért a belőle készülő koktélokban is sokkal jobban kijönnek az aromák.