Hírek
Islay szigetének „fenegyereke” a Bruichladdich! A semmiből hoztak létre egy jó értelemben vett vagány márkát, a 2000-es évektől pedig sorra jelentették meg a jobbnál jobb palackozásokat, így a főzde rövid idő alatt nagy rajongótáborra tett szert a világon. A Bruichladdich amellett, hogy az egyik leginnovatívabb lepárló a világon, sok területen a hagyományos módszereket részesíti előnyben.
A Bruichladdich csomagját MOST 20 % kedvezménnyel ajánlunk!
Bruichladdich csomag: MOST 20% kedvezménnyel
Bruichladdich Classic Laddie és Bruicladdich Islay Barley
Bruichladdich Laddie Classic (0,7 l, 50%) – a whiskykészítés hagyománya és tisztelete
A lepárló ezen itala a klasszikus Laddie-karaktert testesíti meg. A Laddie párlatának titka, hogy a whiskykészítés egy olyan módjával találkozhatunk, amely igen ritka napjainkban: Ilyenek például a hagyományos stílusú (130 éve fejlesztették ki) fából készült erjesztőkádak, vagy a nyitott teknőkben történő, lassú, természetes erjesztés is. A lepárlás pedig Skócia egyik legöregebb üstjében történik, csepegtetéses lepárlási eljárással. Ezzel a palackozással Jim McEwan lepárlómesternek a klasszikus Laddie-ízvilág megjelenítése volt a célja, vagyis különböző évjáratú, bourbonhordóban érlelt, tőzegmentes Bruichladdich-maltok házasítása. Az eredmény zseniális: egy fiatalos, tölgyes, nyomokban vaníliás édességgel, borssal, szegfűszeggel „megbolondított” whisky született.
Ezt a whiskyt teljes mértékben Islay szigetén készítették. Az árpa termesztése, feldolgozása, a lepárlás, az érlelés és a palackozás is a szigeten történt. Ezt a whiskyt 2010-ben desztillált párlatokból alkották meg, a hozzá való árpát pedig a Coull, Crauch, Dunlossit, Island, Mulindry, Rockside, Starchmill és a Sundrland helyi farmokról szerezték be, frissen az aratás után. Bourbon- és francia boroshordókban érlelték. A tőzegmentes árpából készült párlatot a lepárló tengerparti raktáraiban érlelték, majd 50 fokra beállítva, nem hűtve szűrve palackozták. Gazdag ízvilágában szépen megmutatkozik a malátás édesség, némi gabonás, mézes felhanggal, de utat enged a szépen lekerekedett mandulás, karamellás jegyeknek.