Skót whisky | Blog

Minden idők legrégebbi Brora whiskyje jótékonysági árverésre kerül

A Diageo nemrég jelentette be, hogy a Brora Distillery valaha palackozott legrégebbi whiskyjét felajánlja a The Distillers' One of One jótékonysági aukciójára.

A Sotheby's becslései szerint a Brora Iris 250 000 - 500 000 font közötti összeget érhet el októberben az edinburgh-i Hopetoun House-ban sorra kerülő árverésen. Ez az első 50 éves (!) skót whisky, amelyet a felföldi Brora lepárló palackozott.

A Brora ezen felbecsülhetetlen értékű ritkaságát még 1972-ben készítették, és Dr. Craig Wilson keverőmester úgy jellemezte, hogy "ez a stílus határozta meg a Brora ikonikus státuszát". 

Charles Maclean whiskyszakértő is megkóstolta a nem mindennapi italt, és így vélekedett róla: "Az aroma ajtót nyit a múltba, és feltárja a Brora-t: tökéletes megjelenés, ma is élő, lélegző párlat és minden részletében korrekt, meghatározó". 
A „palack” megjelenése valóban nem semmi. A dekanter egy kézzel készített kőszoborban lóg, amely ugyanabból a mészkőből készült, amelyből a Brora Distillery épült hajdanán.

A szobor egy skót vadmacska szemét jelképezi, amely a Brora emblémáját hivatott ábrázolni, ezért van rajta egy kis bronz vadmacska figura is. 
Az árverés nyertese öt vendéggel együtt meghívást kap az újraélesztett Brora lepárlóba, ahol a lepárló házigazdája, Andrew Flatt egy emlékezetes kóstolóeseményen keresztül vezeti majd be őket a Brora ikonikus történelmébe.
Az árverésből származó bevételből skót fiatalokat fognak támogatni.

A Kilchoman is képviselteti magát a neves aukción

"Cask No.1"

Egyébként egyik kedves partnerünk, a Kilchoman is egy különleges palackkal nevez be a jótékonysági aukcióra.  A Kilchoman aukciós tétele, a "Cask No.1" nevű palackozás, amely a lepárlóüzem első hordójából származik (2005. december 14-én töltötték meg).
A különleges tétel egy maratott üvegpalackban kerül bemutatásra, egy egyedi tervezésű, réteges fadobozban, amely a lepárlót körülvevő tájat ábrázolja, és a palackhoz a Kilchoman alapítójának, Anthony Willsnek az eredetiséget igazoló levele is tartozik.

Ez az egyedülálló whisky friss, citrusos, édeskés illattal rendelkezik, ízvilága pedig a tengeri jegyeket, a gyümölcsös aromákat és a füstöt hozza csodálatos egyensúlyba.

KILCHOMAN PALACKOZÁSOK A WHISKYNET KÍNÁLATÁBAN