Blog | ír whiskey
Ősi kelta „fészek” szülöttje
Az ősi kelte nyelvben „FeraCulann” vagy mai használatában Fercullen-síkság Írországban, a Wicklow-hegység lábánál, Dublin közelében található. A csodás fekvésű területre a tulajdonjogot sokan igényelték az évszázadok során, az O'Toole és O'Byrne őslakos klánoktól a LePoer normann házáig, akik itt kastélyt építtettek, és akikről a Powerscourt birtok a nevét kapta.
A birtok napjainkban a kastélyban működő 5 csillagos szállodán túl a Powerscourt lepárlónak ad otthont, egy hozzá tartozó modern látogatóközponttal. A lepárlót az 1960-as években három család alapította a régi malomház területén, az átépítések után most az alsó szinten a látogatóközpont és felette a lepárlóüzem található. Lelkét három egyedi tervezésű hagyományos réz lepárlóüst adja, amit a Forsyths vállalkozás, egy ötödik generációs (1890 óta működő) skóciai család tervezett és készített. Vízét a közeli Powerscourt vízesésből nyeri, ahol korábban a vízimalom is üzemelt.
Noel Sweeney – évtizedes tudás és tapasztalat
Noel Sweeney a The Powerscourt Distillery lepárlómestere és blendere. Noel Sweeney világszerte ismert és elismert whiskyszakértő, aki a nemzetközi porondom már több díjat is nyert. A neves szakember több mint 30 éve fejleszti tudását és gyűjti tapasztalatát a whiskykésztés egyedülálló világából.
Még a National Geographic is megcsodálta a birtokot
A birtok kertje a „National Geographic” magazin besorolása szerint a világ (!) harmadik legszebb kertje. A látógatóközpontot pedig az „Icons of whisky” magazin 2021-ben az „Írország legvonzóbb látogatóközpontja” díjjal tüntette ki.
A birtok ikonikus darabja még a helyi Wicklow-gránitból épített harang, amely az északi és nyugati falat díszíti (és amely eredetileg a napi ebédszünet beharangozására szolgált a távoli területeken dolgozók számára).
Whisky és ételpárosítás a Powerscourt Distillerynél
A Powerscourt lepárlóban a whiskyknél nem ér véget a kóstolás művészete. A lepárló étel és italszakértője, Santina Kennedy igazi gurmet menüt rakott össze, ahol a whiskey-k mellett a különböző kiváló minőségű ír kézműves élelmiszertermékek is szerephez jutnak: ilyenek a változatos érlelésű házi sajtok, köztük a helyi Wicklow-sajt, de ír kekszek, helyi kenyerek és a különlegességük, a whiskey-ben áztatott Fercullen-gyümölcstorta is megízlelhető.
Íme, a Fercullen változatos alapsora:
Fercullen 8 éves Blended (0,7l, 40%)
A Fercullen 8 éves gabonapárlatok, és idősebb malátapárlatok keverékéből született ír whiskey a lenyűgöző Powerscourt birtokról. Ez a Fercullen ír kevert whiskey termékcsalád alapsorának legfiatalabb tagja, ami 8 éves gabonapárlatok és idősebb malátapárlatok keveréke. Ízében a méz és a vanília dominál, kisérve némi fűszerességgel.
Fercullen 10 éves Single Grain (0,7l, 40%)
A Fercullen ír whiskey termékcsalád 10 éves tagja nem tartalmaz malátapárlatokat. Kizárólag 10 éves, először amerikai tölgyfahordókban, majd ex-bourbonhordókban érlelt gabonawhiskykből készült. Kiegyensúlyozott, könnyű, de mégis karakteres whiskey, kiváló kisérője minden ünnepi alkalomnak.
Fercullen 14 éves Single Malt (0,7l, 46%)
A Fercullen ír whiskey termékcsalád alapsorának 14 éves tagja kizárólag malátapárlatokat tartalmaz, friss bourbonhordókban érlelve. „Egy igazán figyelemre méltó whiskey, sima, kielégítő, tökéletesen kiegyensúlyozott és könnyen fogyasztható” - mondja Noel Sweeney lepárlómester.
Íze igen összetett, a frissítően sima és komplex első korty után egyre inkább a selymes, édes maláta és a ropogós tölgy válik uralkodóvá. Fűszeres, gyümölcsös, diós.
Fercullen 18 éves Single Malt (0,7l, 43%)
A Fercullen 18 éves tagja kizárólag malátapárlatokat tartalmaz, friss bourbonhordókban érlelve. „A tölgy- és a bourbonhordóból származó karakterek jól kiegészítik egymást, hogy egy tökéletes whiskeyt szállítsanak a különleges pillanatok megünneplésére. ”- jellemzi Noel Sweeney, lepárlómester.
Fercullen 18 éves Single Malt 5 Elements (0,7l, 46%)
Azt ír lepárló 18 évig érlelt, 1500 palackos limitált kiadása öt alapelemből születik meg, ezek a következők:
- Kizárólag árpamaláta használata, egy egyedi lepárlóban, egy egyedülálló lepárlómestertől (single malt, single distillery, single distiller).
- Kétféle hordós alapérlelés: amerikai fehér tölgy és európai tölgy.
- Három különböző hordó utóérlelésre: vörösbor, Ruby Port és rum.
- Négy aromakarakter: bourbon, vörösbor, Ruby Port és rum.
- Noel Sweeney lepárlómester világszerte elismert szakértelme.
Ezek után nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a kiadás egy igen komplex ital, amelynek ízében gyümölcskoktélos édesség rétegződik a selymes, édes malátával, csokoládéval és karácsonyi tortával. Mindez zamatos textúrát és egyensúlyt teremt, miközben a trópusi gyümölcs, rum, vörös szőlőhéj hullámzó ízei bukkannak fel.
Fercullen Mill House Single Grain Amarone Finish - The Estate Series (0,7l, 46%)
Kukoricából és malátából készülő, Amarone-boroshordókban utóérlelt ír whiskey az írországi Powerscourt bírtok egykori vízimalmának emléket állítva. Kikeveréséhez 2010-ben 2011-ben és 2012-ben gabonapárlatokkal megtöltött hordókat válogattak ki, majd tartalmukat együtt tovább érlelték Amarone-boroshordókban. Íze lágy, kellemesen sima textúrájú, amelyben megmutatkozik a méz és fahéj édessége.