Skót lepárlók
A Tay folyó völgyében fekvő Aberfeldy lepárlót 1896-ban alapították az apjuk örökébe lépő Dewar fivérek, ifjabb John és Tommy, akik közül az utóbbi nem csak a whisky kereskedelem forradalmasítójaként, de Britannia harmadik autótulajdonosaként is beírta magát a történelembe.
A nyitás éveit követő kezdeti sikerek után, az első, majd a második világháború idejére a főzde kénytelen volt bezárni kapuit, hogy aztán a háborús éveket követően kettőzött erővel vágjanak bele a fejlesztésekbe, melyek eredményeként végül 1998-ban az Aberfeldy a Bacardi konszernhez került.
A Pitlie forrás gránitsziklákon és fenyveseken átcsobogó vizét használó lepárló csodás single maltja eredetileg a család világhírű kevert whiskyjének, a Dewar’s White Label-nek alapanyagául szolgált, de ma már Skócia szerte előszeretettel adagolják a legkülönbözőbb blendekhez. E mérhetetlen népszerűségnek „köszönhető”, hogy Aberfeldy maltja önmagában nehezen hozzáférhető, de aki egyszer megkóstolta, az legközelebb akár a főzdéig is elmenne érte. A lepárlóhoz, amely az ezredforduló óta már nem csak italával, de a Felföld egyik leglátványosabb interaktív látogatóközpontjával is csábítja a látogatókat.