A Whiskyről
A világ különböző whisky-, illetve whiskeyjeinek jellemzőit 6 fő tényező határozza meg:
Skót whisky | Ír whiskey | Bourbon whiskey | Kanadai whisky | |
Származási ország | Skócia | Írország | Egyesült Államok | Kanada |
Alapanyag | Árpamaláta (csírázatott árpa) | Árpa | Nagyobbrészt kukorica | Főleg rozs |
Lepárlások száma | 2 | 3 | 2 | 1, 2 vagy 3 |
Lepárló berendezés | Lepárló üst vagy | Lepárló üst vagy | Csak lepárló torony (column still) | Csak lepárló torony (column still) |
Összetevők | Malátawhisky és gabonawhisky | Malátawhiskey és gabonawhiskey | Különböző gabonawhiskeyk | Különböző gabonawhiskyk |
Hordó minősége | Korábban bourbon whiskey, sherry vagy portói érleléséhez használt tölgyfa hordó | Korábban bourbon whiskey, sherry vagy rum érleléséhez használt tölgyfa hordó | Új, belül kiégetett tölgyfa hordó | Korábban bourbon whiskey érleléséhez használt tölgyfa hordó |
Érlelési idő | Min. 3 év | Min. 3 év | Min. 2 év | Min. 3 év |
Szín | Változatos (skót whisky régiók) | Közepes arany | Sötét arany | Világos arany |
Illat | Változatos, többnyire kissé füstös (skót whisky régiók) | Parfümszerû | Erős, édes | Könnyû |
Íz | Édes / száraz | Telt | Erős, édes | Gabonaíz |