Blog | Francia párlat
Franciaország számtalan kulináris kinccsel ajándékozta meg a világot, gondoljunk csak a jobbnál-jobb borokra, sajtokra, vagy éppen a kollektív francia konyhaművészetre. Ha pedig a francia párlatokra gondolunk, az elsők között biztosan a cognac „ugrik be” sokaknak.
A cognacot minden túlzás nélkül nevezhetjük a francia párlatkategória királyának.
Innováció és a hagyományőrzés tisztelete
A Pierre Ferrand cég nem csupán innovatív, de palackozásaival tabukat is dönget, így joggal fogalmazhatunk úgy róla, hogy leporolja a cognacról a régi, berögzött, hamis feltételezéseket, miszerint a cognac a nyuggerek vagy a „maradiak” itala.
A Ferrand cég többszáz éves történelemmel büszkélkedhet, ami előtt a 10 Generation palackozásuk is tiszteleg. A cég jelenlegi vezetője Alexandre Gabriel, aki egy vérbeli „párlatpolihisztor”: nem mellesleg az ő nevéhez fűződik a Citadelle gin és a Plantation rum megalkotása is.
A Ferrand cég közel 400 éves történelme
A családot és a céget 1630-as évek óta jegyzik, és a tudás és tapasztalat generációkról generációkra szállt. A család utolsó közvetlen leszármazottja Mademoiselle Henriette volt.
A család egyik jelentős személyisége volt VIII. Elie Ferrand, aki az 1870-es években fáradhatatlanul kutatta a különféle szőlőfajtákat és kísérletezett, desztillált és érlelési technikákkal próbálkozott. A szőlőbirtokán egy kisebbfajta állatkertet is létrehozott, sőt zebrák-vontatta „hintón” járt a közeli templomba.
Fáradozásai nem voltak hiába, ugyanis olyan cognacot tudott készíteni, amelyet előszeretettel szolgáltak fel III. Napóleonnak, valamint az 1900-as Paris World Fairen aranyjelvénnyel tüntették ki.
Pierre Ferrand cognac és a prémium minőség
A Pierre Ferrand konyakokat teljes mértékben a Cognac régió legjobb termőterületéről, Grand Champagne-ról származó szőlőből készítik. Azon belül is az Angeac-Champagne területet részesítik előnyben, amelyet a hozzáértők "arany-háromszögként" is neveznek, annyira különleges terroir jellemzi. Az itteni dombos-lankás talaj nagyon magas mésztartalma biztosítja a szőlő kiváló minőségét és savtartalmát, ami elengedhetetlen a jó minőségű konyak megalkotásához. A lepárlás hagyományos módon kisméretű rézüstökben történik. A desztillációhoz a finom borseprőt is felhasználják, amely által kiválóan tudják koncentrálni a bor aromáit, kivételesen gyümölcsös párlatot nyerve. Az összegyűjtött eau de vie-t kisméretű tölgyfahordókban érlelik, hét különböző adottságú pincében (szárazabb, nedvesebb), Logis d'Angeac-ban. A hordók eltérő mértékben vannak belülről kiégetve, így kerülve el a túlzott kesernyés ízt, amit a tölgyfa tanninjai kölcsönözhetnének a párlatnak.
Juhoké a főszerep
A Frerrand cégnél a szőlőbirtokon a gaz és a fű elburjánzása ellen nem vegyszereket használnak, hanem Shropshire-juhokra „bízzák” a szőlőtőkék közötti terület tisztán tartását.
Cognac Ferrand 10 Generations (0,5 l, 46%) – Tisztelgés az elődök előtt
1630-tól kezdődően, tíz generáción keresztül öröklődött a borászat és a lepárlás tudománya a Ferrand családban, amelynek utolsó közvetlen leszármazottja Mademoiselle Henriette volt. Ezt a konyakot az ő személyisége ihlette. A 10 Générations tiszteleg tehát az elődök kemény és állhatatos munkája előtt, akik nélkül nem készíthetnének ma olyan kiváló párlatokat a Ferrand konyakházban. Ez a termékük az International Wine & Spirits Competition megmérettetésen a Spirits Artwork and Bottle Design kategóriában megkapta a GOLD OUTSTANDING rangos elismerést is. Grande Champagne Cognac, kizárólag Ugni-Blanc szőlőből, francia tölgyfahordóban érlelik, melynek 20 százalékában előtte a híres Sauternes desszertbor pihent. Friss és gazdag konyak.
Illata gyümölcsös fűszertortára emlékeztet, mazsola, sárgabarack, kókusz és karamell, de a szerecsendió és gyömbér is tetten érhető. Íze teljesen lekerekedett, kissé tölgyes, leheletnyi borssal. Sült körte, méz, muskotályszőlő jegyei fedezhetők még fel benne ananásszal és szegfűszeggel.
Cognac Ferrand 1840 (0,7l, 45%) – A koktélfenomén
A Ferrand konyakház ezen kiadását a XIX. századi francia koktélkvilág ihlette, amikor is a koktélok aranykorukat élték. Elkészítéséhez a keverőmester, Alexendre Gabriel, barátja, David Wondrich segítségét kérte, aki a koktéltörténelem szakavatott ismerője. David elmondta, hogy az akkoriban használt konyak-alapanyagok jóval fiatalabbak, vibrálóbbak, aromákban gazdagabbak voltak, mint a napjainkban e célra használt VS konyakok. Így az 1840 konyak is egy roppanós, a must, a méz és a fűszerek aromavilágát körbejáró, fiatalos ital lett, amely kiválóan alkalmas koktélok készítéséhez.
Ha poharunkba akarjuk idézni a XIX. század koktélvilágát, bátran készítsünk vele egy Mint Julep koktélt, ahogy azt az aranykorban közismert bárosnak számító Jerry Thomas is úttörő módon megtette.
Cognac Ferrand Ambré (0,7l, 40%) – Az ellenálhatatlan borostyán
Ennek a Ferrand konyaknak a megalkotásakor Alexendre Gabriel keverőmester kifejezetten a ritka és kevésbé ismert szőlőfajtákra összpontosított. Legizgalmasabb összetevője a különleges Colombard-szőlőfajta, ami virágos (írisz és liliom) és gyümölcsös (alma, körte, barack, aszalt szilva) aromákat is hordoz. Ez adja a borostyán névre keresztelt konyak fő jellegzetességeit. 40%-os alkoholtartalommal palackozták.
Egy vibrálóan friss cognac, illatanyagában megjelenik az alma és a körte finom aromái.
Ízében vanília, florális jegyek, ibolya, sárgabarack és aszalt szilva jelenik meg. Kiválóan kiegyensúlyozott ital. Egyedülálló íztulajdonságai tökéletesek a Sidecar koktélhoz.
Cognac Ferrand Selection Des Anges (0,7 l, 41,8%) – Egy különleges konyakalkotás
Egészen idős konyakokból van kikeverve ez az ital, amelyet a chicagói Beverage Testing Institute 95 ponttal és aranyéremmel jutalmazott. A maga nemében is különös karakterrel bír ez a konyakalkotás, hisz a Grande Champagne Cognac régió egészen gyümölcsös, már-már egzotikus és virágos oldalát domborítja ki és mutatja meg.
Illatában a jázmin tea, dió, vaníliás tölgy és csokoládé is felfedezhető csakúgy, mint a kajszibarack vagy a bogyós erdei gyümölcsök. Ízében pedig az illatban is megismert virágos vonal bontakozik ki, némi mangóval, sáfránnyal, gyömbérrel, szerecsendióval és mézzel. Exkluzív megjelenés egy exkluzív italnak.
Ennél a palackozásnál ismét megmutatkozik a Tokaji hordó nagyszerűsége, mint ahogy azt más italok esetében is várni lehetett. Cognac legjobb termőterületeiről, a Grand Champagne régióból származó Premier Cru alapanyag, a Ferrand cognacház szakértelme jellemzi a Ferrand single cask palackozásokat. Nincs ez másképp a WhiskyNet számára palackozott, egyetlen hordónyi cognacnál sem, amely 2013-ban került lepárlásra, Tokaji hordóban finiselték és hordóerősségen palackozták. A palackon látható címke is egyedi: az azon látható fotót mi, a WhiskyNet választotta ki a Ferrand családi fotóarchívumából, így semelyik másik palackozáson nem lehet vele találkozni. Nagyon összetett, komplex ital, amely illat- és ízanyagában gyönyörűen átjönnek a mazsolás, tokajis jegyek. Mindössze 126 palack készült belőle!
Cognac Ferrand Renegade No.3 (0,7l, 48,2%) – Az innovatív, „lázadó” cognac
A Renegade sorozat olyan limitált mennyiségben megjelenő italokat tartalmaz, amelyek jól megmutatják a Ferrand konyakház lázadó, a szokványosnak ellentmondó stílusát. Megalkotásukkor Alexendre Gabriel keverőmester feledésbe merült konyakkészítési technikát is alkalmaz, ahogy egészen innovatív módszereket is – de semmiképp nem a bevált, hétköznapi gyártási/érlelési technikákat. Illata intenzív és gyümölcsös, amelyben teret nyer a narancs, guava, a mandula és a vanília. Ízében szintén megmutatkozik a gyümölcsös vonal, leheletnyi birsalmával, őszibarackkal, szerecsendióval és fahéjjal. Lecsengése rendkívül hosszú.
A harmadik kiadásnál a 2011-es lepárlást követően az érleléshez kétféle hordót is használtak: az új tölgyfahordók után jamaicai rumoshordót, összesen 10 éven keresztül érlelték.
„Mi alkotók vagyunk, azzal dolgozunk, amit a természet ad számunkra. Mindig nyitottnak kell lennünk az újra, anélkül, hogy korlátoznánk önmagunkat. Mert a ma sikeres kísérletezéseiből lesznek a holnap hagyományai.” Alexandre Gabriel