Blog
Hinch 5 éves Double Wood
Az ír lepárló palackozásai szép sikert ért el idén tavasszal az egyik legtekintélyesebb szakmai versenyen. A Hinch 5 éves Double Wood aranyérmet nyert az idei londoni World Whiskies Awards-on. Írország legújabb lepárlója Ballynahinch várostól nem messze fekszik Down megyében, és a szeszfőzde a városról (Ballynahinch) kapta a nevét, amelynek ír neve magyarul annyit tesz: "a sziget városa". A lepárló és a gyártási folyamatok tervezésekor számos egyedi elemet beépítettek, amelyek egy része a kézműves eljárást hitelesítik, másik részük pedig újításnak számítanak az ír whiskey-iparban. Nagy figyelmet szentelnek annak, hogy egyedi stílusukat kialakítsák, és el tudjanak térni kézműves ír vetélytársaiktól. Ez a törekvés most meghozta a gyümölcsét.
Bacoo rumok
A díjnyertes dominikai Bacoo rum a Dominikai Köztársaság gyönyörű szigetén termesztett, előállított és palackozott dominikai rum, amely kivételes állandóságot, minőséget és a palackban lévő legfiatalabb rum kormeghatározásán alapuló kormeghatározást biztosít.
Több palackozása már nagy nemzetközi versenyeken is bizonyított, és értékes díjakkal gazdagodott.
Bacoo Mojito
Összetevők:
30 ml Bacoo fehér rum
3 gerezd lime
1-2 teáskanálnyi cukor
pár levél fodormenta
szóda
Elkészítés:
Tedd a mentaleveleket és a lime-ot egy pohárba, és keverjük össze, majd add hozzá a cukrot. Töltsd meg a poharat zúzott jéggel, add hozzá a rumot, és öntsd fel szódavízzel. Keverd össze, és díszítsd lime-mal és mentával.
Christian Drouin Pira gin (0,7L / 42%)
A Christian Drouin Pira gin a 2024-es World Gin Awardson egy mérföldkőnek számító, rangos szakmai díjjal lett gazdagabb. Mutatjuk azt is, milyen ízletes italokat készíthetsz a díjnyertes ginből pofonegyszerűen.
A megmérettetésen több mint 500 kiváló gin versengett a díjért a világ minden tájáról, de a Christian Drouin Pira gint egyik sem tudta maga mögé utasítani.
Pira gin - Gimlet
Összetevők:
50ml Le Gin Pira
30ml citromlé
15-20ml cukorszirup
30ml almalé
jég
Elkészítés:
Tedd egy nagy pohárba vagy shakerbe az összetevőket, rázd fel alaposan , majd szűrd le egy old fashioned pohárba.
Díszítés: almaszelettel
Nikka Coffey Grain (0,7L / 45%)
2012-ben indította útjára a Nikka a Coffey Grain nevű whiskyjét, amely hamar nagy siker lett Európában.
A Nikka ezen kiadása abszolút különlegesség a minőségi whiskypiacon. Single grain, azaz egy lepárlóban készülő, különböző gabonák felhasználásával készülő whiskyt ugyanis egészen ritkán szoktak megjelentetni. Ezt a párlatot a Miyagikyo lepárlójában az ún. Coffey-féle oszlopos lepárlóberendezéseken desztillálták. Nem csoda, hogy korábban már elnyerte az International Spirits Challenge aranyfokozatát.
Perfect Nikka Manhattan
Összetevők:
60 ml Nikka Coffey Grain whisky
15 ml száraz vermut
15 ml édes vermut
Néhány csepp bitter (Angostura)
Elkészítés:
Öntsd az összetevőket egy keverőpohárba jéggel. Keverd össze, és szűrd át egy előhűtött pohárba. Tegyél bele citrom- vagy narancshéjat, és díszítsd koktélcseresznyével.
Tomatin 18 éves (0,7L / 46%)
Egészen friss díjat zsebelt be ez a koros whisky a San Fancisco-i nemzetközi versenyen, ahol a Tomatin 12 éves mellett ez a whisky is jeleskedett. A "Double Gold" elismerés mellett a Tomatin 18 éves whisky "Platinum" minősítést is megkapta, mivel egymást követő három évben elnyerte a Double Gold kitüntetést.
A Tomatin lepárló Skóciában, a Monadhliath hegy lábánál fekszik, csupán néhány kilométerre a híres Loch Nesstől. Az egyik legmagasabban működő lepárló a highlandi whiskyrégióban.