Blog | Cognac
Cognacot fogyasztani egy különleges életérzés, jó konyakot fogyasztani, pedig egy nagyon különleges életérzés.
Erősen kezdjük a sort, egy exkluzív kiadással…
Ferrand cognac 2013 Tokaji Cask finish (0,7L / 50,8%)
A WhiskyNet történetének első single cask cognac palackozása, Tokaji hordóban finiselve. Tökéletes választás lehet az ünnepi asztalra ez az exkluzív palackozás.
Cognac legjobb termőterületeiről, a Grand Champagne régióból származó Premier Cru alapanyag, a Ferrand cognacház szakértelme jellemzi a Ferrand single cask palackozásokat. Nincs ez másképp a WhiskyNet számára palackozott, egyetlen hordónyi cognacnál sem, amely 2013-ban került lepárlásra, Tokaji hordóban finiselték és hordóerősségen palackozták. A palackon látható címke is egyedi: az azon látható fotót mi választottuk ki a Ferrand családi fotóarchívumából, így semelyik másik palackozáson nem lehet vele találkozni. Csupán 126 palack készült belőle!
Ferrand Reserve cognac (0,7L / 42,3%)
Ez a palackozás is a Ferrand-házból került ki. Csodálatos, aranysárga színű. Illatában a vanília, a szárított rózsa, a baracklekvár kombinálódik a dióval, a fahéjjal és az édesgyökérrel. Testes, gazdag konyak, nagyszerű komplexitással és egyensúllyal.
ABK6 VSOP Premium cognac (0,7L / 40%)
A provokatív, egyedi csomagolás egy 15 éves, ámbraszínű blendet rejt, amelyet elsőre gyümölcsös és fás illatjegyek jellemeznek, majd a briós, a vanília, az alma és a fahéj aromái tárulnak fel. A Domaine de Chez Maillard több mint 200 éve foglalkozik konyakkészítéssel. A környéket, ahol ez a birtok elhelyezkedik, régebben „Champagne de Blanzac”-nak nevezték, utalva ezzel a Champagne-területekéhez hasonló meszes talajra, amely kiválóan alkalmas konyakkészítéshez való borok termelésére. A birtok generációkon keresztül a Leyrat-család tulajdonában volt. A 90-es évek közepén a birtokot Francis Abécassis vásárolta meg, aki az új generációs konyakkészítő üzletemberek közé tartozik. Jelenleg több mint 250 hektár területtel rendelkezik a konyakrégióban, valamint 3 millió palacknyi konyakkészlettel, amelynek átlagos érlelési ideje 15 év. A cég legegyedibb termékcsoportja az ABK6 (kiejtés: é-bí-kéj-szix), amelynek neve a tulajdonoséból (Abécassis = ABK6) származik. Az ABK6 konyakok ún. egybirtokos (single estate) konyakok: a cég tartja kezében a teljes gyártási folyamatot a szőlőtermesztéstől a lepárláson át az érlelésig, a keverésig és a palackozásig. Az ABK6 számos nemzetközi versenyen ért már el sikereket gazdag ízével és aromájával. Kóstold meg Te is!
Elnyert díjai közül néhány: Saveurs Poitou-Charentes, 2007: aranyérem. Concours GÉnéral Agricole, Párizs 2006: aranyérem. China Wine & Spirits Competition, 2006: aranyérem.
Bache-Gabrielsen XO Fine Champagne cognac díszdobozban (0,7L / 40%)
Ez az XO a Grande Champagne (65%) és a Petite Champagne (35%) régiók konyakjainak keveréke. Nagyjából 15 évet pihent a viaszpecséttel zárt hordókban. Sötétarany színű. Elegánsan összetett, gazdag aromavilág jellemzi, fűszerek, szárított gyümölcsök, virágok és egy csipetnyi citrus. Karakteres ital. A Bache-Gabrielsen konyakházat a norvég Thomas Bache-Gabrielsen alapította 1905-ben. A cég azóta apáról fiúra száll, napjainkban az alapító dédunokája, Hervé Bache-Gabrielsen kezében van. A WhiskyNet portfóliójában több palack is megtalálható tőlük.
Delamain Vesper XO cognac (0,7L / 40%)
A Delamain neve szó szerint évszázadok óta ismerősen cseng a konyakszakmában. A kereskedő céget James Delamain alapította még 1759-ben, apósával, Jean-Isaac Ransonnal közösen, akinek révén a társaság a konyakgyártás kezdetéig visszavezethető gyökerekkel rendelkezik. A Delamain több generáció óta készíti a jobbnál jobb italait, amelyek a cég fennállása óta megszámlálhatatlan díjat nyertek a nagy nemzetközi versenyeken. A Delamain Vesper megalkotásakor felhasznált konyakokat tovább érlelik, mint a Pale & Dry esetében. Az egyes konyakok egymástól elkülönítve, 350 literes, limousini tölgyfából készült hordókban érlelődnek. Ezt a fázist a keverés, aztán pedig kétéves házasítás követi. A Delamain Vesper ezáltal nemesedik egy egészen telt, érett és kifinomult konyakká. Ízében kiválóan megmutatkoznak a telt, érett, kivételesen lágy, intenzív gyümölcsös jegyek.