Skót lepárlók

TAMDHU

Kiejtés: {TAM-doo} Régió: Speyside Alapítva: 1896 Tulajdonos: The Edrington Group

 

A Spey partján, a Knockando és a Cardhu szomszédságában álló Tamdhu  lepárlót a nagy William Grant alapította, és bár az eltelt száz évben az ország egyik legnagyobb szeszfőzdéjévé nőtte ki magát, régi fényéből mit sem vesztett, és még ma is Charles Chree Doig lepárlótervező egyik legszebb munkájaként jegyzik.

Az éltető vizet adó patakról elnevezett Tamdhu  igazi fénykora a múlt század ötvenes éveivel jött el, amikor a főzdét az országban elsőként szerelték fel Saladin-féle malátázókkal. Tamdhu  így ma az egyetlen olyan lepárló Skóciában, amely önmaga képes kielégíteni maláta szükségleteit. Sőt, számos más üzemet – így például Highland Parkot és Glenrothest  is – az itt működő tíz Saladin-box látja el malátázott árpával.

A Highland Distilleries legnagyobb speyside-i büszkeségeként ismert Tamdhu lepárló – a Knockandóhoz hasonlóan – kifejezetten könnyű, gabonás jellegű, gyümölcsös, virágos ízvilágú malátaitalokat készít, és ahogy a környék többi üzeme, úgy ez is leginkább keverteket szolgál ki. A kevéske kiváló single malt palackozás mellett Knockando leve ma olyan blendekben fedezhető fel, mint a Famous Grouse, a Cutty Sark, a Lang’s, a J&B vagy az Alfred Dunhill nevével fémjelzett exkluzív ital.

A Dunhill-birodalom egyébként más szálakon is kötődik a Tamdhu  és a Knockando lepárlókhoz, hiszen a közelben fekvő, évekkel ezelőtt bezárt vasútállomáson turisták számára berendezett látogatóközpontjában a két főzdének is lehetőséget ad a bemutatkozásra.