A Whiskyről
Az alkohollepárlás technikája már az ókorban ismert volt és mint akkoriban oly sok egyéb alapvető ismeret, természetesen Kínából érkezett Európába. A mai értelemben vett whiskyre utaló első írásos emlékek az 1500-as évekre datálódnak.
Érdekességképpen, igyekeztünk egy táblázatba összegyűjteni a témával kapcsolatos leglényegesebb adatokat és évszámokat.
Ókor | Az alkohollepárlás technikája az ókori Kínából ered, ahonnan egyiptomi, héber, majd arab közvetítéssel került Európába. |
1170 | A Brit-szigeteken már ekkoriban használták az alkohollepárlás módszerét. |
1494 | Az első írásos emlék Skóciából. IV. Jakab skót király pénzügyi jegyzéke szerint Friar John Cor szerzetes 8 hordó malátát kapott a királytól „aqua vitae” (kelta nyelven „uisge beatha”, azaz az élet vize) előállítása céljából. Ez a mennyiség körülbelül 1.500 palack akkori whisky készítésére volt elegendő. |
1505 | Edinburgh-i felcserek jogot kaptak „aqua vitae” készítésére. |
1527 | Az első olyan angol nyelvû könyv kiadása, Hieronymus Braunschweig könyvének fordítása, amelyben szó esik az „aqua vitae” készítésének módjáról, jóllehet csak gyógyászati szempontok alapján. |
1579 | Az első olyan törvény Skóciában, mely az „aqua vitae” előállításával kapcsolatos. |
1690 | A Ferintosh nevû lepárló üzem volt az első, melyet írásban feljegyeztek Skóciában. |
1707 | Az angol-skót perszonálunió létrejötte után a közös Angol-Skót Parlament adót vetett ki a whisky készítőkre és kereskedőkre, ami a whiskygyártókat illegalitásba kényszerítette. Ez volt a több mint száz éves ún. „whisky-háború” kezdete. |
1725 | Ez volt az első év, hogy az angolok érvényesíteni akarták az adótörvény rendelkezéseit. A maláta whiskykre kivetett adót akarták beszedni, ami zavargásokhoz vezetett. |
1823 | A skót főnemes, Gordon herceg vezetésével egy skót parlamenti küldöttség sikeresen meggyőzte IV. György angol királyt arról, hogy nagyobb haszonnal jár, ha mérsékli a whiskyre kivetett adóterheket és engedélyhez köti a whiskylepárlást és kereskedelmet. Ekkor született meg a skót whisky-gyártás sikerét megalapozó szeszengedélyezési és adótörvény. |
1831 | Aeneas Coffey, skót mérnök megalkotta az első ún. Patent lepárló berendezést, amely lehetővé tette gabonawhiskyk ipari előállítását. |
1853 | Andrew Usher volt valószínûleg az első, aki blended (kevert) whiskyt állított elő. |
1860 | Betegség pusztított a francia szőlőültetvényeken, így erősen visszaesett a francia bor- és cognac-termelés, nagyobb piacot nyitva ezzel a skót whisky számára. |
1874 | Megalakult az Északi-Skót Whisky-üzemek Szövetsége. |
1880 | A porosz háború és a szőlőt pusztító filoxéra-járvány jelentősen visszavetette a konyak- és brandy-kereskedelmet. A piaci igények rákényszerítették a skótokat whiskyjük exportálására. |
1908 | A Királyi Whisky Tanács először szabályozta, hogy mi viselheti a skót whisky megnevezést. |
1915 | Megalakult a Központi Szeszesital Testület. Az ekkor megalkotott korai szesztörvény 2 évben határozta meg a skót whisky minimum érlelési idejét. |
1920 | Az Egyesült Államokban bevezették a Szesztilalmat. Egyedül a Laphroaig maláta whiskyhez lehetett törvényes úton hozzájutni, mivel erős, jódhoz hasonlító illata miatt az orvosok receptre felírhatták. |
1932 | Franklin Delano Roosevelt megszüntette a Szesztilalmat az Egyesült Államokban. |
1940 | A II. világháború elején Anglia skót whiskyvel is fizetett az amerikai hadianyagokért. |
1989 | Edinburgh-ban megnyitott a Scotch Whisky Heritage Centre, ahol audiovizuális eszközökkel mutatják be a skót whisky történetét és a gyártási folyamatot. |
1992 | Az Európai Gazdasági Közösség elfogadja a skót whisky hivatalos meghatározását és ez alapján szabályozza a skót whisky megnevezés használatát tagországaiban. Eszerint skót whisky csak Skóciában készülhet és legalább 40% alkoholtartalmúnak kell lennie. |